Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2019, 0:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Volvo bude vo všetkých autách limitovať maximálku na 180 km/h

TECH VOLVO
Uložiť Uložené

Škandinávska značka chce výraznejšie popracovať na bezpečnosti.

Keď si človek vyberá nové auto a chce najbezpečnejší model na trhu, svoju pozornosť môže obrátiť na značku Volvo. Škandinávsky výrobca áut sa stal legendárnym vďaka prioritizácii bezpečnosti, čo dokazuje pomocou novej iniciatívy. Automobilka na začiatku tohto týždňa vyhlásila, že všetky jej nové autá budú mať svoju maximálnu rýchlosť obmedzenú na 180 kilometrov za hodinu.

Aj keď by z pohľadu niektorých zákazníkov mohlo ísť o nepochopiteľný krok, automobilka si svoje rozhodnutie dobre premyslela. Je pritom súčasťou dlhoročnej vízie Vision 2020, ktorej cieľom je znížiť a napokon úplne odstrániť smrteľné nehody pasažierov vo svojich modeloch. V praxi by to malo znamenať, že v autách značky Volvo by v nasledujúcich rokoch nemali zomierať vôbec žiadni ľudia.

Volvo bude vo všetkých nových autách limitovať maximálku na 180 km/h
Volvo bude vo všetkých nových autách limitovať maximálku na 180 km/h Zdroj: Volvo

S týmto cieľom vyšla značka už v roku 2007 a odmieta sa ho vzdať. Šéf automobilky Hakan Samuelsson médiám vysvetľoval, že Volvo už dnes zaznamenáva výrazne znížený počet usmrtení vo svojich modeloch v porovnaní s konkurenciou, ale ak chce stihnúť svoj cieľ v roku 2020, musí na bezpečnosti o trochu výraznejšie popracovať.

Do týchto plánov preto zahrnulo aj zavedenie novej inovatívnej technológie, ktorá chce pomocou kamier monitorovať šoférov a zisťovať, či náhodou nesedia za volantom pod vplyvom alkoholu, drog, alebo či sa dostatočne sústredia na premávku.

Ba čo viac, Volvo by chcelo pomocou GPS v budúcnosti automaticky obmedzovať maximálnu možnú rýchlosť napríklad v zónach okolo škôl. Aj keď by si v nich chcel ísť rýchlejšie, auto jednoducho vyhodnotilo, že v takejto oblasti hrozí riziko a nedovolilo by ti zrýchliť.

Časť ľudí vníma tieto návrhy ako obmedzujúce a mnohí tvrdia, že Volvo stratí fanúšikov aj zákazníkov. Automobilka zareagovala odkazom na zavedenie trojbodových bezpečnostných pásov, ktoré sa do áut škandinávskej značky začali dostávať v roku 1959. Vtedy ich veľa ľudí považovalo za príliš obmedzujúce, ale dnes by si bežné auto bez takýchto pásov nenašiel.

Domov
Zdieľať
Diskusia