Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2019, 16:06
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Otec, ktorého deti spôsobili epidémiu osýpok, ich nedal zaočkovať, lebo sa bál autizmu. Dnes svoje rozhodnutie ľutuje

ZAUJÍMAVOSTI VAKCÍNA
Uložiť Uložené

V Kanade momentálne prepukla epidémia osýpok.

Otec Emmanuel Bilodeau nedal zaočkovať svoje deti pred približne 10 rokmi, pretože mal pocit, že veda v tom čase dokázala prepojenie očkovania s autizmom. Svojim deťom nedoprial vakcínu MMR, ktorá vie dieťa ochrániť pred osýpkami, príušniciami a ružienkou.

Vakcína sa deťom podáva vo veku približne 12 mesiacov a neskôr vo veku 5 až 6 rokov. On však s vtedajšou manželkou našiel vlastnú pravdu, deti na očkovanie nepriviedol a doplatil na to tým, že momentálne spôsobil vznik epidémie osýpok v školách mesta Vancouver.


Aj keď vedecké štúdie mnohokrát vyvrátili obavy ľudí o tom, že by vakcíny autizmus spôsobovali, Bilodeau si to uvedomil až na výlete vo Vietname. V tejto ázijskej krajine sa stretli s osýpkami a prvé príznaky sa objavili už počas letu domov.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Pred výletom pritom zobral svoje deti na kliniku, kde dostali rôzne očkovania proti exotickým chorobám, ale na osýpky sa aj tentoraz zabudlo. Keď lietadlo pristálo, 11-ročný syn už mal horúčku a musel ísť do nemocnice.

Až po niekoľkých testoch lekári zistili, že sa syn nakazil osýpkami, pričom onedlho začali príznaky vykazovať a ostatné dve deti. Dôvod bol preto očividný. Medzitým sa však osýpkami stihli nakaziť študenti v školách, ktoré deti Bilodeaua navštevujú.

Miestne úrady už hovoria o prepuknutí epidémie osýpok a varujú, aby rodičia urobili preventívne kroky. Samotný Bilodeau v rozhovore priznal, že svoje deti v mladosti po tejto stránke zanedbal a zbytočne ich vystavil nebezpečenstvu.

Domov
Zdieľať
Diskusia