Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. marca 2019, 14:52
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Koľko nadávok sa nachádza na najznámejších slovenských rapových albumoch?

Koľko nadávok sa nachádza na najznámejších slovenských rapových albumoch?
Zdroj: @adamkowashere
HUDBA EGO MAJK SPIRIT PIL C RYTMUS SEPAR SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Vulgarizmy sú neodmysliteľnou súčasťou rapového žánru od prvého dňa. Bližšie sme sa pozreli na to, ako často ich používajú najznámejší interpreti.

Aj slovenský rap dokáže mať množstvo podôb a práve jeho rozmanitosť má do veľkej  miery zásluhu na tom, že dnes ide o najrozšírenejší žáner. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj vulgarizmy, čo pochopiteľne vychádza zo skutočnosti, že vznikol ako nástroj na reflektovanie všetkého, čo bežného človeka trápi. Aj Slováci niekedy intenzívne nadávali na spoločenské problémy, systém, svoju ekonomickú situáciu a celkový dojem pôsobil skôr negatívne. 

Dnes sa síce témy v rape do veľkej miery menia, no isté črty vrátane nadávok ostávajú, čo však v žiadnom prípade nemáme nikomu za zlé. Predsa len, keď sa potrebuje interpret vyjadriť aj týmto spôsobom, pravdepodobne má na to svoje dôvody a práve sloboda je obzvlášť v rape viac než žiadaná. 

Odporúčané
Kok*t, hov*o, jeb*ť alebo pi*a. Odkiaľ pochádzajú slovenské vulgarizmy a čo kedysi znamenali? Kok*t, hov*o, jeb*ť alebo pi*a. Odkiaľ pochádzajú slovenské vulgarizmy a čo kedysi znamenali? 17. marca 2019, 12:23

Expresívne výrazy môžu zároveň naberať mnoho pozitívnych aj negatívnych pôdob, no pravdou ostáva, že sa vždy nájdu aj takí, ktorí ich jednoducho nepotrebujú. My sme sa rozhodli pozrieť na to, ako sú na tom v tejto oblasti jednotliví známi hudobníci na Slovensku.

Postupne sa pozrieme na posledné sólové albumy najznámejších reprezentantov a pokúsime sa veľmi presne spočítať, koľko nadávok (tých, ktoré sú považované za skutočné vulgarizmy) použili. Rátať budeme aj nadávky od hostí a len tie, ktoré majú slovotvorný základ p*ča, k*kot, k*rva a j*ebať, čiže pre bežného Slováka najľubozvučnejšie vuglarizmy. 

Pre zaujímavosť ešte zavádzame rapový koeficient vulgarizmov, vďaka ktorému sa dozvieš frekvenciu nadávok za minútu, vzorec je jednoduchý:

Koeficient vulgarizmov = počet nadávok/dĺžka albumu

Rytmus - Krstný otec

Rytmus sa naposledy o slovo prihlásil sólovým albumom Krstný otec, ktorý mal za cieľ ukázať fanúšikom člena Kontrafaktu v dospeláckom svetle. Podľa očakávaní sa projekt tešil veľkému úspechu a my sa k nemu s radosťou vraciame aj dnes. Dohromady na ňom nájdeš 24 skladieb a keďže ide o veľmi špecifický projekt po stránke selekcie tém, je podstatne menej vulgárny ako tie predošlé. 

Väčšina trackov sa síce stále venuje typickým Rytmusovym témam, avšak z podstatne inej perspektívy ako kedysi. Aj napriek tomu si však zachoval všetky charakteristické črty a tento prístup je s ohľadom na jeho pozíciu pochopiteľný. Na multižánrovom Krstnom otcovi nájdeme aj skladby bez vulgarizmov, no v niektorých by sme sa bez nich nezaobišli. 

Dĺžka: 79 minút
Počet skladieb: 24
Počítadlo nadávok:  108

So základom slova: 
pi*a – 6
kok*t – 26
j*bať – 64
kur*a – 12

Najvulgárnejšia skladba: Stokára nemôžeš doj*bať

Koeficient vulgarizmov: 1,38 

 

Ego - Precedens

Egov debutový projekt síce predchádzala skoro celá dekáda sľubov, nakoniec sme sa však v roku 2017 naozaj dočkali. Ťažký pôrod podľa očakávaní stál za to a tretina Kontrafaktu predviedla to najlepšie, čo v sebe v tom čase mala. Už prvý singel Robím to čo chcem jasne naznačoval, že Ego bude chcieť dať zabrať svojmi rodnému jayku a okrem hry s písmenami, slabikami a slovami predviedol lyrické bláznovstvo, čo však berieme všetkými desiatimi. 

Aj keď je z počutia jasné, že má zjedenú pomyselnú novú vlnu, zároveň si uvedomujeme, že chcel spraviť projekt „pre všetkých“, ale zároveň bez kompromisov a podľa seba. Vyrovnaný Ego sa na svojom prvom sóle vyhol nadávkam v 100 percentách svojich textov a jedinú nájdeme na Gýzovej slohe.

Tá je však nahratá cez telefón z väzenia, čo je snáď už ani nemôže byť viac real. A aj napriek tomu ju ešte pred uverejnením cenzurovali, takže Precedens bol od začiatku pripravený aj do rádiového a televízneho prostredia. 

Dĺžka: 51 minút
Počet skladieb: 15
Počítadlo nadávok: 1

So základom slova:  
pi*a - 0
kok*t - 1
j*bať - 0
kur*a - 0

Najvulgárnejšia skladba: Vozíme

Koeficient vulgarizmov: 0,02

Majk Spirit - Nie som tu náhodou 

Speezyho tretí sólový projekt považujeme za taký malý návrat k Novému Človeku, aj keď v novom šate, s lepším zvukom a dospelejšími textami. Minimálne tematicky a atmosférou sa však svojmu debutu približuje najviac, čo jeho fanúšikovia bez akýchkoľvek pochýb určite oceňujú.

Dvorenie ženám, duchovné odkazy a občas pritvrdenie, no v prvom rade pozitívny odkaz sú pre Majka Spirita natoľko charakteristické, že projekt Nie som tu náhodou považujeme za stopercentný odraz jeho vnútra. Zaujímavosťou je, že si nepozval žiadnych rapových hostí, ktorých tentokrát nahradil netradične výhradne speváčkami a Rišom Müllerom, čo sa v konečnom dôsledku určite odráža aj na našom počítadle. 

Dĺžka: 73 minút
Počet skladieb: 18
Počítadlo nadávok: 0

So základom slova:  
pi*a - 0
kok*t - 0
j*bať - 0
kur*a - 0

Najvulgárnejšia skladba: –

Koeficient vulgarizmov: 0

 

Separ - Pancier

Aj keď Separa vnímame ako jedného z tých vulgárnejších interpretov, on sám sa nikdy netajil tým, že nadávky používa ako bežnú súčasť jazyka a sú to pre neho obyčajné výrazy ako pomenovanie predmetov.

Expresívne výrazy sa často objavujú aj na albume, vždy však kvôli tomu, aby pridali riadkom na váhe. Pancier, mimochodom, uzrel svetlo sveta ešte v roku 2017 a v tom čase ho jeho autor promoval ako to najlepšie, čo kedy vydal. Nájdeme na ňom variáciu tém od extrémne osobných záležitosti až po klasické egotripy, takže by sa nemal sťažovať snáď nikto. 

Dĺžka: 64 minút
Počet skladieb: 17
Počítadlo nadávok: 139

So základom slova:  
pi*a – 34
kok*t – 18
j*bať – 66
kur*a – 21

Najvulgárnejšia skladba: Vyje*bala rešpekt

Koeficient vulgarizmov: 2,17

 

Pil C - V rádiu hral Elán, keď umrel Tupac

Pil C si dal počas roka 2018 neplánovanú tvorivú prestávku, počas ktorej síce hrával koncerty, no nevenoval sa tvorbe. Predchádzali jej však dva úspešné projekty a obzvlášť ten druhý bol pre slovenskú rapovú scénu veľmi špecifický. Dokázal sa na ňom pozrieť na samého seba z trochu inej perspetívy a otvoriť viac, ako by možno bolo pre interpreta v malej krajine vhodné. Dozvedáme sa, ako si predstavuje smrť a najhorší scenár pri rozchode. 

Aj napriek tomu nepotreboval byť nutne vulgárny a nadávky nepoužíva viac, ako by bolo nutné. Len doplníme, že aktuálne pracuje na prípravách tretieho sóla a na základe prvej ukážky z Instagramu konštatujeme, že bude o niečo agresívnejší a kritickejší ako doteraz. 

 

Dĺžka: 44 minút
Počet skladieb: 12
Počítadlo nadávok so základom slova:  34

pi*a – 4
kok*t – 9
j*bať – 15
kur*a – 6

Najvulgárnejšia skladba: 1 uchom dnu 2 von

Koeficient vulgarizmov: 0,77

Dame - Selfmade

Dame sa síce dlhé roky neprofiloval ako raper, no jeho návrat na spoločný album MMXV v roku 2015 bol tak veľkolepý, že sme ani na sekundu nestihli mať pocit, že by predošlé roky netrénoval za mikrofónom. Separovi sa plnohodnotne dokázal v každom momentne vyrovnať a obaja boli rovnakými ťahúňmi, vďaka čomu si aj od nás odniesli titul album roka.

Na tento úspech nadviazal Dame aj svojím prvým sólom Selfmade, ktorého veľavravný titul napovedá, že si veľa vecí robil na projekte sám. Dokonca si kvôli nemu vytvoril aj vlastné štúdio, vytvoril jednu produkciu a spolupracoval aj na grafickej identntie. Jeho debut je dospelý aj kritický, no každý jeden bývalý aj budúci fanúšik DMS si na ňom nájde to svoje. 

Dĺžka: 78 minút
Počet skladieb: 21
Počítadlo nadávok: 64

So základom slova:  
pi*a – 9
kok*t – 6
j*bať – 38
kur*a – 11

Najvulgárnejšia skladba: Playhate

Koeficient vulgarizmov: 0,82

Kali - Dovi, dopo

Pravdepodobne v súčanosti neexistuje raper a vlastne ani žiadny iný hudobník, ktorý by sa dokázal vyrovnať Kaliho úspechu. Či už to spôsobili výstrahy o možnom konci alebo jednoducho prirodzený exponenciálny nárast fanúšikov, Kali dnes zbiera milióny views na klipoch, streamovacích službách, vypredané haly a jeho originálne nosiče aj merch miznú raketovým tempom. 

Ešte pred tým, ako všetkých upokojil, že nemá v pláne ukončiť kariéru, len poľaviť v tempe, stihol vydať sólo s rozlúčkovým názvom Dovi, dopo. Ten je plný trackov priznačných pre Kaliho tvorbu, niektoré z nich si našli svoje miesto v rádiách no vo všeobecnosti zasahujú veľmi širokú cieľovku, čo konec koncov spôsobuje aj absenciu vulgarizmov. 

Dĺžka: 63 minút
Počet skladieb: 17
Počítadlo nadávok: 14

So základom slova:  
pi*a – 0
kok*t – 0
j*bať – 11
kur*a – 3

Najvulgárnejšia skladba: Je mi...

Koeficient vulgarizmov: 0,22

Momo - Wlk

Moma sme vždy vnímali ako interpreta, ktorý si nedával servítku pred ústa a ako jediný je zároveň ochotný ísť za hranicu toho, o čom sa ešte môže hovoriť. Otvorene menuje konkrétnych ľudí zo scény a každý jeden konflikt je ochotný adresovať bez okolkov. Agrumentuje tým, že žiadny z jeho kolegov sa nedokáže baviť na rovinu a otvorene hovori aj o ich falošnosti. 

V roku 2018 vydal hneď dva projekty, pričom ten druhý by sme skôr mohli označiť za EP, takže sme do nášho malého experimentu zvolili radšej album z prvej polovice s názvom Wlk. Podobne ako pri každej inej príležitosti aj v tomto prípade je Momo veľmi otvorený, je však omnoho menej vulgárny, ako sme pôvodne na prvý pohľad očakávali. 

Dĺžka: 27 minút
Počet skladieb: 10
Počítadlo nadávok: 17

So základom slova:  
pi*a – 2
kok*t – 0
j*bať – 11
kur*a – 4

Najvulgárnejšia skladba: Let - Paríž / Miláno

Koeficient vulgarizmov: 0,63

Strapo - 13. Poschodie

Strapo patrí k najkritickejším reprezentantom slovenskej rapovej scény, avšak primárne k systému a jeho najvyšším zástupcom. Jeho odvahu a v prvom rade ochotu riešiť v textoch spoločenské témy, politiku, fungovanie štátu, extrémizmus a  veľa ďalších zásadných tém sme vždy oceňovali. Zároveň je úctyhodné, že popri tom dokáže povedať v textoch aj veľa ďalšieho, a to pre neho charakteristickým a ľahko rozoznateľným spôsobom. 

Na 13. Poschodie ešte doručil aj trochu experimentovania s hudobnými produkciami aj svojím rapom, čo sa v konečnom dôsledku ukázalo ako skvelý nápad. Pochvalu si zaslúži aj za vizuálne spracovanie, o ktoré sa postaral Moe a či si prevezme prvenstvo vo vulgárnosti sme boli zvedaví aj my sami, určite však patril pred začiatkom našej analýzy medzi favoritov. 

 

Dĺžka: 59 minút
Počet skladieb: 16
Počítadlo nadávok so základom slova:

pi*a –  19
kok*t – 18 
j*bať – 33
kur*a –

Najvulgárnejšia skladba: Dig Tento

Koeficient vulgarizmov: 1,34

 

Sima - Podľa seba

V súčasnej dobe už nemôžeme zabúdať ani na ženské raperky, pričom suverénne najúspešnejšou je v súčasnej dobe Sima. Aj keď sama sa skôr nazýva speváčkou, ktorá to tvorby zapája prvky rapu. Svoju šancu na Podzemgangu využila najefektívnejšie, ako sa vôbec dalo a dnes má na konte dva veľmi úspešné projekt Femina a Podľa seba. Čo sa týka čísel, bez problémov sa vyrovnáva mužským kolegom. 

Na svojich trackoch je často kritická voči ženám, ktoré nežné pohlavie nereprezentujú tak, ako by mali a celkovo sa nikdy na nič nehrá, takže svoje znepokojenie dáva najavo presne tak, ako ho cíti. 

Dĺžka: 35 minút
Počet skladieb: 11
Počítadlo nadávok: 0

So základom slova:
pi*a –  0
kok*t – 0
j*bať – 0
kur*a – 0

Najvulgárnejšia skladba: –

Koeficient vulgarizmov: 0

Záver

Aj keď v minulosti možno bol slovenský rap nasilu vulgárny, dnes tomu tak nie je.  Z pozorovania sme zistili, že interpreti síce tvoria podľa svojich pocitov, prirodzene sa však vo vážnejších skladbách vulgarizmom vyhýbajú úplne a v tých ostatných ich využívajú v prvom rade na to, aby zvýraznili emóciu, nie nasilu urážali. 

Koľko nadávok sa nachádza na najznámejších slovenských rapových albumoch?
Koľko nadávok sa nachádza na najznámejších slovenských rapových albumoch?
Domov
Zdieľať
Diskusia