Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2018, 14:32
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na Slovensku sa skončil biomasaker. Spaľovanie zdravých stromov bolo v parlamente zakázané

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou.

Návrh poslancov opozície, ktorý mal za cieľ zabrániť tomu, aby zdravé stromy neboli spaľované ako biomasa, nakoniec úspešne prešiel parlamentom. Slovensko má byť podľa poslanca Jána Budaja zelenou krajinou, ktorej les sa však postupne zmenšuje. „Chceme dosiahnuť to, aby biomasou bola naozaj biomasa a nie zdravé stromy, odôvodňoval návrh poslanec Budaj.

Za týmto úspechom však nestojí len opozícia, ale taktiež 38-tisíc Slovákov, ktorí podpísali príslušnú petíciu. Podľa Lesoochranárskeho združenia VLK malo na Slovensku od roku 2000 ubudnúť až 760 kilometrov štvorcových lesov. 

Dôvod? Štát totiž do energie z biomasy vkladal také množstvo peňazí, že sa oplatilo spracovávať nielen choré stromy, ale aj tie zdravé. Petíciu proti takzvanému biomasakru započalo zoskupenie VLK už v apríli 2014 a odovzdaná bola v decembri toho istého roku.

Vo vyššie priloženom príspevku môžeš vidieť Juraja Lukáča z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK a opozičných poslancov, ktorí sú zjavne radosťou bez seba. Biomasaker (ako bola pomenovaná kampaň proti spaľovaniu zdravých stromov) na Slovensku vďaka schváleniu legislatívnej úpravy teda s účinnosťou od 1. januára 2019 definitívne skončil.

Podľa schváleného návrhu bude štát ochotný poskytovať financie len na odpadové drevo a drevo z energetických porastov. Za daný návrh podľa stránky Národnej rady Slovenskej republiky z prítomných poslancov hlasovalo 69 poslancov, 8 bolo proti a hlasovania sa zdržalo 57 poslancov.

Domov
Zdieľať
Diskusia