Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2018, 10:56
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Predviedla nám Mníška strašidelnú nočnú moru alebo sme sa dočkali len priemerného filmu? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Najnovší film zo sveta Conjuringu môže niektorých divákov sklamať, no iných príjemne prekvapiť.

Keď som po príchode do kina zazrel neďaleko od seba približne 70-ročnú pani, nemohol som sa ubrániť miernemu úsmevu. Uvedomuje si vôbec, na aký film vlastne prišla? Moje tušenie sa po niekoľkých desivých scénach potvrdilo ako pravdivé. Staršia žena z kinosály čoskoro odišla.

Všetci ostatní diváci (vo vekovom rozmedzí približne 15 až 30 rokov) si však snímku vychutnávali aj naďalej.

Príbehovo sme sa v nej vrátili do roku 1952, kedy cirkev poverila jedného zo svojich najdôveryhodnejších členov neľahkou misiou. Otec Burke (Demián Bichir) sa na ich príkaz musí vydať do ďalekého Rumuska, kde spoločne s mladou sestrou Irenou (Taissa Farmiga) navštívi miestny kláštor.

Už od prvého momentu je ale zjavné, že prostredie, v ktorom sa hlavní hrdinovia nachádzajú, má od svätej pôdy na míle ďaleko. V ich spoločnej snahe o preskúmanie príčiny samovraždy miestnej mníšky im pomáha aj mladý kanadský Francúz Frenchie (Jonas Bloquet).

Spomínaný rumunský kláštor a jeho okolie už od začiatku navodili naozaj nepríjemnú atmosféru, ktorú si hororoví nadšenci museli určite užívať.

Z hlavných postáv bola už od začiatku určite najschopnejšou hereckou posilou mladá Taissa Farmiga. Je možné, že ste o nej doposiaľ ešte nepočuli, no ak áno, pravdepodobne ju poznáte z hororového seriálu American Horror Story.

Malou zaujímavosťou je aj fakt, že Taissina staršia sestra Vera si zahrala v univerze Conjuringu Lorraine Warrenovú, známu paranormálnu vyšetrovateľku duchov. Tá v minulosti Taissu presvedčila, aby sa stala herečkou. A rozhodne spravila dobre.

Predviedla nám Mníška strašidelnú nočnú moru alebo sme sa dočkali len priemerného filmu? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Behom prvých častí seriálu sa stala mojou favoritkou, a podobne ma nesklamala ani v tomto prípade. Farár Demián Bichir a miestny dobrodruh Jonas Bloquet však miestami pôsobili ako veľmi slabý odvar.

Prvá noc v kláštore a neskorší vývoj deja jasne naznačil, že na akési logické správanie postáv či zložitú zápletku sa hrať vo filme nebude.

Pokiaľ sa v snímke objavila určitá záhada, jej vysvetlenia sme sa dočkali až príliš rýchlo. Miestami dokonca aj v mierne komickej forme (ale viac už prezrádzať nesmiem).

Áno, naozaj som sa pri určitých scénach musel s rukou na ústach z chuti zasmiať. Raz to bolo kvôli naivne konajúcim postavám a prostoduchým flashbackom z minulosti, no inokedy kvôli vhodne vloženej hláške, ktorá hororovú atmosféru kláštora a jeho okolia na malú chvíľu uvoľnila.

Predviedla nám Mníška strašidelnú nočnú moru alebo sme sa dočkali len priemerného filmu? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Démon Valak, zjavujúci sa zväčša v podobe Mníšky, je rovnako fantastický a hrozivý ako tomu bolo aj v prípade druhej časti The Conjuring. A skladba hrajúca pri jeho zjaveniach skutočne nemala chybu.

Na chvíľu sa ale ešte vráťme k postave farára, ktorého stvárnil Demián Bichir. Spočiatku na mňa pôsobil skutočne dobrým dojmom a očakával som od neho, že so svojimi postojmi k veci bude vo filme výrazným aspektom.

Po jeho krátkom predstavení som napríklad dúfal, že nakoniec (isteže s pomocou ostatných hrdinov) prinesie démonovi skazu. Jeho príbehová línia ale naopak miestami zbytočne narúšala dianie v kláštore a občas mi prišla výsostne otravná.

Rozporuplným internetovým hodnoteniam sa nečudujem. Popravde, miestami som si naozaj nebol istý, koľko bodov Mníške nakoniec udeliť.

Predviedla nám Mníška strašidelnú nočnú moru alebo sme sa dočkali len priemerného filmu? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Má svoje muchy. Dej je priamočiary, zápletka doslovná a hlavnú trojku si zrejme neobľúbite natoľko, aby vás ich osud vôbec zaujímal.

A musím priznať, že aj keď sa snímka radí do hororového žánru, nevyvolávala vo mne príliš veľký strach. Paradoxne som sa však pri nej bavil. A to naozaj dobre.

Chvíľu síce trvalo, kým som pochopil, aký formát si pre nás tvorcovia pripravili, ale po určitom čase som ich hru jednoducho prijal.

Nebudeme postupným a detailným skúmaním vyšetrovať túto rumunskú záhadu? Tak fajn. Pôjde sa rovno na vec a okrem klasických "jump scares" si s nami filmári aj trochu zažartujú? Prečo nie.

Pokiaľ sa na film budete pozerať rovnakými okuliarmi, nielenže sa dokážete schopne pobaviť, ale zároveň budete mať aj možnosť lepšie nasať atmosféru v hmle utopeného ponurého cintorína a kláštora plného zla.

Predviedla nám Mníška strašidelnú nočnú moru alebo sme sa dočkali len priemerného filmu? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Z celkových dojmov si teda určite odvodíte, že Mníšku len ťažko označiť za špičkový novodobý horor. Zároveň sa ale nájde viacero plusov, pre ktoré sa stále drží v slušných vodách nadpriemeru.

Po dlhej úvahe môžem povedať, že i keď film mierne odbočuje od svojich bratov a sestier zo sveta Conjuringu, určite im nerobí žiadnu hanbu. A preto dávam 7/10.

Ak vám ale formát, akým tvorcovia pristúpili k ich novinke jednoducho nebude vyhovovať, bohužiaľ sa môže ľahko stať, že vaše výsledné hodnotenie môže ísť aj o niekoľko bodov nižšie.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia