Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2018, 11:18
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Diváci považovali obsadenie Heatha Ledgera za kastingový omyl histórie a neverilo mu ani štúdio Warner Bros.

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Christopher Nolan si našťastie svoju voľbu presadil.

Rok 2008 bol pre komiksové filmy v určitom zmysle prelomovým. Do kín sa totiž dostal famózny Temný rytier od Christophera Nolana. Druhý diel trilógie o Batmanovi stavil, rovnako ako jeho predchodca, na realistickosť, pochmúrnosť a dospelý prístup.

Nehovoriac už o tom, že nám predviedol kultového Jokera v geniálnom podaní Heatha Ledgera, ktorý si svojím výkonom podmanil divákov po celom svete.

Spätne sa to už nemusí zdať, ale keď bolo oznámené, že Jokera stvárni práve Ledger, fanúšikovia rozhodne neskákali od radosti. Pochybnosti mal dokonca aj Jonathan Nolan, jeden zo scenáristov snímky, ako aj štúdio Warner Bros. 

Diváci považovali obsadenie Heatha Ledgera za kastingový omyl histórie a neverilo mu ani štúdio Warner Bros.
Zdroj: Warner Bros.

Práve Jonathan Nolan si pred pár dňami zaspomínal, ako ho rozhodnutie angažovať Ledgera zaskočilo:

„Keď som písal Temného rytiera, Chris sa snažil prísť na spôsob, akým pojmeme Jokera,“ spomínal Nolan. „Mal veľmi dobré stretnutie s Heathom Ledgerom, ale nikto to nechápal – vrátane mňa a štúdia. A fanúšikovia nás za toto rozhodnutie poriadne pranierovali. Katastrofa, najhoršia kastingová voľba histórie!

Chris však ostal neoblomný. Išlo o to, aby sme fanúšikom nedali to, čo si pýtali, ale to, čo naozaj chceli. Čo v tomto prípade bol schopný herec, niekto, kto by sa do roly ponoril na sto percent a totálne všetkých omráčil.“

Podarilo sa. Ledger sa už navždy zapísal do sŕdc filmových fanúšikov. Táto úloha však bohužiaľ do veľkej miery nepriaznivo prispela k jeho problémom so spánkom a celkovému zdravotnému stavu.

Herec sa nechtiac predávkoval liekmi proti bolesti a proti úzkosti len krátko po tom, čo dokončil nakrúcanie Temného rytiera. Posmrtne mu za úlohu Jokera bola udelená soška Oscara za Najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Jeho výkon sa stal priam legendárnym a mnohí ho považujú za najlepšie prevedenie Jokera na filmové plátno. 

Diváci považovali obsadenie Heatha Ledgera za kastingový omyl histórie a neverilo mu ani štúdio Warner Bros.
Zdroj: Warner Bros.

To samozrejme predstavuje veľkú výzvu pre Ledgerových nasledovníkov. Jared Leto síce v Suicide Squad prišiel s podstatne inou interpretáciou tejto postavy, ale jeho verzia fanúšikov nezaujala.

Omnoho priaznivejšie prijali Jokera v seriáli Gotham, kde ho stvárnil Cameron Monaghan. Najbližšie sa s touto neľahkou rolou popasuje Joaquin Phoenix, keďže práve on si zahrá Jokera v chystanej sólovke.

Domov
Zdieľať
Diskusia