Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2018, 16:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenskí policajti zrejme získajú právomoc otestovať, či si nepil alkohol. Ak nemáš 18 rokov, rýchlo sa môžeš dostať do problémov

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Novela zákona zrejme cez náš parlament prejde.

Náš parlament sa v uplynulých hodinách zaoberal aj návrhom na novelizovanie zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov. Nie je zrejme žiadna novinka, že mládež pod 18 rokov by alkohol piť samozrejme nemala, a tak sa z času na čas do klubov a barov prídu pozrieť policajti, ktorí potom neplnoletých účastníkov zábavy otestujú a rýchlo zistia, či im naliali, aj keď to zákon zakazuje.

Novela zákona pritom zrejme mnohých ľudí zaskočí, pretože si si doteraz určite mysleli, že zákon už dnes policajtom udeľuje právomoc otestovať mládež na prítomnosť alkoholu v krvi. Problém však spočíva v tom, že momentálne znenie zákona vraj spôsobuje problémy a oslabuje vymožiteľnosť právnej normy. Súčasný zákon obsahuje pasáž o tom, že maloleté aj mladistvé osoby nesmú požívať alkoholické a iné návykové látky a zároveň sú povinné podrobiť sa orientačnej dychovej skúške alebo orientačnému vyšetreniu testovacím prístrojom. Očividne tam preto chýba konkrétna definícia osoby, ktorá by mala testovanie vykonávať.

Slovenskí policajti zrejme získajú právomoc otestovať, či si nepil alkohol. Ak nemáš 18 rokov, rýchlo sa môžeš dostať do problémov
Zdroj: Kiwiev/Wikimedia Commons

Návrh obsahuje výslovné oprávnenie policajtov, či už štátnych alebo mestských a obecných, vyzvať maloletých a mladistvých, aby sa podrobili dychovej skúške. Aj pri vyzvaní však budú musieť mať policajti konkrétny dôvod či podozrenie na to, že neplnoleté osoby alkohol aj skutočne požívali. Je pravdepodobné, že zákon bude naozaj novelizovaný, pretože novela dnes prešla do druhého čítania v parlamente.

Domov
Zdieľať
Diskusia