Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2018, 19:43
Čas čítania 0:00
Radka T.

Muž chcel zadržať kýchanie, roztrhal si pritom hrdlo. Snaha zastaviť tento reflex nemusí vždy dopadnúť dobre

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zadržiavanie kýchania niekedy môže spôsobiť veľké komplikácie.

Aj keď niektorí ľudia kýchajú naozaj neokrôchaným spôsobom, je to vždy lepšie, ako sa snažiť tento reflex zastaviť. Môže sa ti totiž stať niečo podobné, čo istému 34-ročnému mužovi.

Zadržiavanie kýchania môže niekedy dopadnúť naozaj zle. Presvedčil sa o tom aj nemenovaný Brit, ktorý si takto privodil zranenie a v nemocnici nakoniec strávil dva týždne. Muž išiel za lekármi, pretože odrazu cítil bolesť v krku a zmenu hlasu, dostavil sa i opuch krku, hoci predtým žiadne problémy nemal. Priznal sa však, že sa snažil zastaviť silné kýchnutie tak, že si chytil nos a ústa držal zatvorené. V dôsledku toho si ale roztrhol hrdlo.

Muž chcel zadržať kýchanie, roztrhal si pritom hrdlo. Snaha zastaviť tento reflex nemusí vždy dopadnúť dobre
Zdroj: Pixnio

Správa vyšla v lekárskom časopise BMJ Case Reports, kde autorka uviedla, že mužovi jednoducho pripadalo hlasné kýchanie nehygienické, najmä v spoločnosti iných ľudí. Priznal sa, že podobne svoje nutkanie kýchnuť si zadržiaval roky, no tentoraz to bolo iné. Keď sa dostal do rúk lekárov, pri podrobnejšom skúmaní röntgenovej snímky spozorovali pruhy vzduchu v tkanive za hltanom. Keďže sa stúpajúci tlak pri kýchaní nemal ako dostať z jeho tela, pretrhol mäkké tkanivá v jeho krku. Do svalov muža a následne hlboko do tkanív sa dostali vzduchové bubliny.

Aby sa z toho nešťastník dostal, museli sa mu pretrhnuté tkanivá zahojiť, nevyžadovalo si to však operáciu. Stravu musel prijímať iba cez hadičku a liečiť sa i antibiotikami. Mužovi sa napokon podarilo zotaviť a teraz je už v poriadku. Podľa prípadovej štúdie si treba uvedomiť, že hoci je podobný prípad zriedkavý, zadržiavanie kýchania môže byť naozaj nebezpečné. Okrem krku môže dôjsť i k poškodeniu uší. 

Domov
Zdieľať
Diskusia