Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2017, 15:46
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Číne sa začali vyrábať toaleťáky a vreckovky z pandích výkalov. Roztomilé zviera zrejme myslí aj na ekológiu

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Ekologický spôsob spracovania odpadu z pánd i šetrenie lesov. Jediným problémom je len cena.

Obrovské čierno-biele pandy žijúce najmä v Číne sú ohrozeným druhom, no zároveň i unikátnou, jedinečnou a predovšetkým roztomilou a vzácnou turistickou atrakciou. Za stretnutie s pandou by bolo mnoho z nás ochotných dokonca i platiť.

Pandy však neslúžia len ako zdroj príjmov či ako dôležitý článok v potravinovom reťazci - čoskoro budú tiež napomáhať výrobe toalentého papiera. Národná rezervácia v provincii Sichuan totiž podpísala dohodu so spoločnosťou, ktorá sa zaoberá práve výrobou toaletných papierov či vreckoviek.

Ak ťa však zaujíma, ktorá časť či ktorý produkt z pandy bude používaný na výrobu týchto predmetov, ide o ich výkaly. Pomerne neobyčajná prísada totiž obsahuje tuhé rastlinné tkanivá, napríklad z bambusov, ktoré následne môžu byť použité na nahradenie veľkej časti toho, čo by inak muselo zastúpiť drevo.

V Číne sa začali vyrábať toaleťáky a vreckovky z pandích výkalov. Roztomilé zviera zrejme myslí aj na ekológiu
Zdroj: The Panda Poo

Dospelá panda za deň skonzumuje približne pätnásť kilogramov bambusu a asi desať z nich následne aj vyjde von.

Všetko sa zbiera a následne vznikajú takzvané Panda poo vreckovky. Tie sú však kompletne hygienické, výrobca uvádza, že všetko prechádza mnohými chemickými i fyzikálnymi procesmi ako napríklad umývanie či sterilizácia pri mimoriadne vysokej teplote a nechýba ani testovanie na baktérie.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Toaleťák a vreckovky z pandích exkrementov sú tak ekologické, pomáhajú so zbavovaním sa odpadu po zvieratách a ich jediným problémom je cena. Za jeden balík zaplatíš asi šesť eur, teda niekoľkonásobne viac než za obyčajné vreckovky zo supermarketu.

Domov
Zdieľať
Diskusia