Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2017, 17:31
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Účtovníci Warner Bros. sú v slzách. Na Justice League štúdio prerobí od 50 do 100 miliónov dolárov

FILMY A SERIÁLY JUSTICE LEAGUE
Uložiť Uložené

Po obrovskom kasovom zjavení menom Wonder Woman je DCEU znova odeté do čierneho.

Premiéra Justice League je za nami. Hlasy mnohých nespokojencov a kritikov sa už utíšili a zraky všetkých sa už pomaly začínajú upínať k Star Wars, no štúdio Warner žije prítomnosťou, aj keď nie práve ružovou. Už zajtra si u nás budete môcť prečítať rozsiahly článok o tom, v akých problémoch sa DCEU topí, ešte predtým sa však pozrieme na tržby, respektíve reálne zisky/straty/náklady a tak ďalej, ktoré štúdiu z ich posledného blockbusteru plynú.

Zanechajme teda teraz moje dojmy, dojmy recenzentov, filmových stránok, fanúšikov po celom internete alebo na rôznych fórach a pozrime sa na tržby. To je totiž údaj, ktorý je pre Warner najdôležitejší. Keďže sa im nepodarilo navnadiť divákov na sólovky nových postáv, ďalším dôležitým cieľom bolo, aby film zarobil slušné peniaze. Bohužiaľ (alebo našťastie), Justice League bude stratové. V najlepšom možnom prípade sa zaplatí, ale aj to je otázka niekoľkých rokov, kým sa do Warneru dostanú všetky peniaze za merchandise a predaj televíznych práv. 

Účtovníci Warner Bros. sú v slzách. Na Justice League štúdio prerobí od 50 do 100 miliónov dolárov
Zdroj: Warner Bros.


V porovnaní s ostatnými filmami DCEU malo Justice League najslabší otvárací víkend v USA a zdá sa, že aj najmenej zarobí. Odhaduje sa, že snímka neprekročí hranicu 630-650 miliónov dolárov zarobených v kinách, pričom Man of Steel, druhý najmenej zárobkový film tohto univerza, skasol až 668 millónov dolárov. Zaujímavý je taktiež údaj, ktorý nám prezrádza, že Justice League štartovalo v USA spomedzi celého DCEU s najmenším počtom kín. Prečo bude ale aj 600 miliónov málo? 


Začnime neoficiálnym budgetom, ktorý činí sumu 300 miliónov dolárov. Justice League je jedným z najdrahších filmov kinematografie, aj keď to na ňom nie je vidieť. Práve naopak, niektoré CGI scény so Supermanom vyzerajú otrasne. Nemôžu za to composeri, jednoducho nemali dostatok času, keďže Whedon musel niektoré scény kompletne pretočiť a composeri mali na ich dokončenie len pár týždňov, pričom si to žiadalo mesiace. Či je to v takomto blockbusteri odpustiteľné, to už necháme na vás. Rozhodne to však imidžu snímky nepomáha. Tieto scény sú pravdepodobne súčasťou Whedonových dotáčok, ktoré údajne zhltli okolo 30 miliónov dolárov.

Účtovníci Warner Bros. sú v slzách. Na Justice League štúdio prerobí od 50 do 100 miliónov dolárov
Zdroj: Warner Bros.

Pripočítať si rovno môžeme náklady na reklamu, a teda najmenej 150 miliónov dolárov (výsledná suma záleží od toho, koľko si Warner pripočíta ako náklad aj napriek tomu, že štúdio "platilo" za reklamu Time Warneru, a teda materskej spoločnosti stojacej za štúdiom, ako i iným partnerským spoločnostiam). Zabúdať nesmieme ani na režijné náklady (odhaduje sa suma okolo 40 miliónov dolárov, ďalej budeme uvádzať len sumy bez textu o odhadoch), bonusy pre producentov/hercov či režisérov (40-50 miliónov dolárov, aj keď sa hovorí o tom, že sa nikomu nevyplatí nič, ak sa snímka nezaplatí, berte to však s rezervou) a ďalších cca 100 miliónov za rôzne položky, ako úroky z úveru, náklady pre distribúciu filmu do kín, náklady pre výrobu fyzických nosičov a ich distribúcia a tak ďalej a tak ďalej. Kompletný rozbor si môžete pozrieť na stránke Forbes, odkiaľ tieto informácie čerpám. Dokopy tak Justice League vyjde Warner na závratných 600-640 miliónov dolárov. 

Účtovníci Warner Bros. sú v slzách. Na Justice League štúdio prerobí od 50 do 100 miliónov dolárov
Zdroj: Warner Bros.


A tržby? V prípade, že sa Justice League zastaví na cca 630 miliónoch dolárov a oddelíme percentuálnu čiastku, ktorá ide priamo štúdiu (v tomto prípade niečo cez 43%), Warner zinkasuje cca 270-280 miliónov dolárov (zvyšok ide kinám). K tomu si môžeme pripočítať tržby z predaja práv na televízne vysielanie, tržby z predaja fyzických nosičov, vrátené náklady, tržby z VOD a tak ďalej a tak ďalej. To všetko nás dostane na sumu 550 miliónov dolárov (aspoň tak to predpovedá Rob Cain z Forbesu, ktorý sa touto prácou živí). Z toho nám vychádza, že v závislosti na niektorých položkách a zmluvách Justice League predstavuje pre štúdio Warner aj v najlepšom prípade maximálne pokrytie nákladov. Reálne sa však pozeráme na minimálne 50 miliónovú stratu, čo je extrémne zlyhanie vzhľadom na potenciál postáv a takej komiksovej udalosti, akou je prvé stretnutie Justice League na striebornom plátne

Odporúčané
Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) Tvorca CGI Vladimír Valovič: Pri Supermanovej tvári s fúzmi som si povedal: Fúú, veľa šťastia tomu, kto to bude robiť (Rozhovor) 25. marca 2021, 14:30

ROI =  Return on Investments 
Tabuľka nižšie nezobrazuje všetky komiksové filmy. Vynechala pár hitov, ale aj pár prepadákov väčších ako JL, takže by snímka nebola posledná, stále však na chvoste.

Účtovníci Warner Bros. sú v slzách. Na Justice League štúdio prerobí od 50 do 100 miliónov dolárov
Zdroj: Warner Bros.

zdroj: Pacific Bridge Pictures, Mike Fleming Jr., Deadline Hollywood 

Domov
Zdieľať
Diskusia