Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2017, 13:00
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Najväčšiu inšpiráciu čerpá z prírody. Magaeline ručne robené doplnky vystihnú charakter každej ženy (Rozhovor)

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

„Moje zákazníčky sú naozajstné víly. Ženy, ktoré si uvedomujú krásu samých seba, ktorá nespočíva v ich výzore, ale vo vnútornej hodnote a sebaúcte."

Vždy je príjemné zistiť, že sa niekto živí svojou vlastnou tvorbou a z nenápadného projektu vytvorí reálne podnikanie. O to viac nás teší, keď ide o mladú a šikovnú ženu. Dnes sme vyspovedali talentovanú Michaelu Ďurišovú aka Magaelu, ktorá nám v rozhovore prezradila, ako sa z nevšedného koníčka stal úspešný biznis. Jej ručne vyrábané doplnky sa tešia veľkej obľube a ženskú krásu len podčiarkujú. Poď si prečítať príbeh tejto zaujímavej Slovenky a inšpiruj sa jej tvorbou

Ahoj, Michaela! Na úvod sa predstav našim čitateľom. 

Ahojte! Volám sa Michaela Ďurišová, pre mnohých som však hlavne Magaela. Som triezvy romantik, srdcom i dušou umelec. Milujem svojho manžela, psa, hory, spev a samozrejme slobodu, ktorú nachádzam v tvorbe. Som so sebou večne nespokojná a stále nachádzam limity, ktoré som odhodlaná prekonávať. 

Čo predstavuje tvoja tvorba?

Zmes viacerých faktorov. Od detstva ma to ťahalo k tvorbe, no až popri škole som sa tomu začala venovať intenzívnejšie. Potrebovala som si oddýchnuť od kníh a ako psychohygienu som začala používať ruky. Navyše som brigádovala v kvetinárstve, kde som sa zoznámila s aranžérstvom a floristikou. Ale stále to bolo na báze akéhosi hobby, i keď som už čoraz viac začala vyrábať i pre ľudí. No a keď sme sa s manželom presťahovali do Rakúska, nastal ten zlom. Sama bez vodičáku, znalosti jazyka, dochádzať každý deň do Bratislavy by bolo náročné. Tak som sa rozhodla vytvoriť Magaelu ako značku, priamo v mojom dome, z obývačky a fungujeme už štvrtý rok, za čo som nesmierne vďačná. 

Prečo názov Magaela? Je to trochu netradičná prezývka pre Michaelu. Je za tým špeciálny príbeh?

To je taká vtipná príhoda. Na škole som spievala v bigbandovej kapele a raz o nás písali článok, no redaktor si poplietol moje meno a namiesto Michaely Gerhardovej uviedol Magaelu Garátovú. Odvtedy som bola pre členov kapely už len Magaela (smiech). No a keď prišiel čas dať meno značke, prišlo mi to ako ideálny názov. Originálny a pritom ľahko zapamätateľný. 

Na tvojom e-shope Magaela môžeme nájsť tie najkrajšie ručne robené čelenky, šperky alebo rôzne doplnky pre ženy. Čo nevšedné tam ešte nájdeme?

Čoskoro sú tu Vianoce, takže by vás možno oslovili i handmade vianočné gule či ozdôbky. A u Slovákov za nevšednosť možno považovať i kvetinové obojky pre domácich miláčikov, ktoré tiež u nás nájdete. Ale k tomu nás priviedli požiadavky zahraničných neviest. Naša tvorba je naozaj pestrá, robíme svadobné kytice, tradičné party, podväzky, opasky, klipy na topánky, ale nebránime sa ani netradičným požiadavkám, a tak z našej dielničky vyšli už i kvetinové „náplecníky“ či ozdoba na detský kočiarik.

Z čoho svoje produkty vyrábaš? Aké používaš materiály?

Používame textilné, často ručne upravované a farbené kvietky, ktoré dopĺňame živým konzervovaným materiálom – trávami, lístočkami, machom, ale i makovičkami, levanduľou či sušenými kvietkami. V našej tvorbe hľadáme neustále vyváženosť. Na jednej strane chceme, aby produkty nevyzerali umelo, na druhej strane nám záleží na tom, aby vydržali čo najdlhšie. Preto pri tvorbe často siahame ku konzervovaným prírodným materiálom, mnoho z nich si do dielne privážam i z ciest po horách. V našich regáloch však nájdete i rôzne korálky, štras, folklórne stuhy či pierka.  

Koľko trvá výroba napríklad takej čelenky?

Je to rôzne. Výroba niektorých trvá pár minút, na iných pracujem aj niekoľko dní. 

Akú najzaujímavejšiu vec si vyrobila?

Hm, za tých pár rôčkov sa toho nazbieralo. Napríklad kyticu z mušlí, alebo vavrínový venček pre nevestu v antickom štýle. V pamäti mi rezonuje setík na indiánsku svadbu jednej nevesty alebo japonská kolekcia doplnkov na prehliadku módnej návrhárky Veroniky Kostkovej. Osobne si cením doplnky a kvetinovú kabelku, ktoré som vytvorila špeciálne pre Lýdiu Eckhardt na jej módnu prehliadku Dreams a kvetinovú partu pre Miss Slovensko 2017 Hanku Závodnú, s ktorou nás reprezentuje na Miss World v Číne. Pre spoločnosť Dixi sme robili kolekciu venčekov na festival Pohoda ale i na fotenie kalendára, a rovnako si cením i ponuky rôznych svadobných salónov, ktorým sme vytvorili doplnky na mieru. 

Kto sú tvoje zákazníčky?

Moje zákazníčky sú naozajstné víly. Ženy, ktoré si uvedomujú krásu samých seba, ktorá však nespočíva ani tak vo výzore, ako v tej vnútornej hodnote a sebaúcte. Veková cieľovka je rôzna. Máme i niekoľkomesačné zákazníčky, mladé slečny, ženy v najlepších rokoch, ale vždy nás poteší i objednávka od štýlových babičiek. Je naozaj skvelé vidieť ženy v zrelom veku s našou čelenkou a úsmevom. 

A čo muži? 

Chlapi u nás nakupujú dosť často, niekedy na popud svojich priateliek: „Jeeej, zlato, toto je také pekné…“, ale často sa na nás obracajú aj tajne. Chcú svoje ženy potešiť a vymyslieť im originálny darček. Jeden pán si u nás minule objednával na Vianoce sponku pre svoju ženu, ktorá ju využila na plese, kam sa spolu v januári chystali. A bolo to veľmi milé, poslal nám fotky svojej polovičky, foto šiat a popis toho, ako ju vníma a čo by sa k nej hodilo. Na druhej strane, v ponuke máme i tričká s potlačou mužného chlapa s hustou bradou plnou kvetín, úplný hipster style – to zas kupujú ženy pre svojich chlapov (úsmev). 

Je to nevšedný doplnok, kde všade sa dá využiť? 

Využitie je naozaj rôzne, na slávnostné príležitosti i bežný deň. Prevažný záujem o venčeky a kvetinové doplnky majú, prirodzene, nevesty. Mladé kočky na stužkové často kupujú náramky, ale i venčeky či sponky. Ak idú ženy na ples či bál, siahajú po náhrdelníkoch alebo prstienkoch. Už nás oslovili i na výrobu kvetinových aplikácií na účely rekonštrukcie jedných dobových šiat, alebo speváčky z českej skupiny Vesna. Opomenúť nemôžeme ani festivaly, pre tie sú venčeky ako stvorené. Rovnako tak na rodinné fotenia. Ale najviac nás teší, keď vidíme naše výrobky v uliciach, kde ženy nepotrebujú žiadnu špeciálnu príležitosť, ale venček si dajú len tak, lebo život je pekný a treba sa z neho tešiť.

Meníš svoju tvorbu počas ročných období? 

Samozrejme. Asi je to úplne prirodzené, ale s kolobehom ročných období sa mení i záujem zákazníčok. I u nás fungujú dve kreatívne obdobia, rovnako ako i v módnom svete – jarno-letné a jesenno-zimné. Jar a leto sú plné farieb, vôní, chutí. Tvoríme venčeky plné margarétok, nezábudok, tulipánov a iných lúčnych kvetov, ku koncu leta nesmú chýbať maky, klásky, dozreté plody a lesné ovocie. Jeseň a zima sú úplne iné – viac tajomné, tmavé, striebristé, plné záhad. V tomto období siahame po čiernej, striebornej, červenej či smaragdovozelenej farbe, populárne sú kryštáliky ľadu a šípky; ligôtky, ktoré sa lesknú ako sneh či svetlá na parkete. A hlavne sa snažíme neustále prinášať niečo nové, neopozerané, to je veľmi dôležité. 

Všetko si navrhuješ sama? 

Tvorbu, ktorá ide úplne cezo mňa a zo mňa mám úplne najradšej. Keď mám voľné ruky a môžem tvoriť tak, ako to cítim, je to poznať...ale sú i zákazky, kde dostanem fotku od zákazníčky, že „presne takto to chcem a nijak inak“. To nemám rada. Jednak nemáte možnosť dať zákazníkovi niečo zo seba a jednak rešpektujem prácu iných ľudí. Keď mám možnosť vyrobiť niečo pre nevestu ja, najprv si pozriem jej fotky, hľadám z jej príspevkov na sociálnych sieťach odpoveď na to, kto asi je. A potom skladám. V hlave mám možno hmlistú predstavu o konečnom obraze, ale inak je to prúd fantázie. Vyberám kvietok, prikladám, zvažujem, lepím iný. A potom je to neskutočná sloboda a tešíte sa z výsledku na konci, ktorý častokrát prekvapí i mňa samotnú (smiech). 

Kde berieš inšpiráciu?

Všade okolo seba a hlavne v prírode. Sedím v aute, hlava opretá o okno a vidím nádherný strom s úžasnými farbami. Čo spravím ako prvé, keď prídem domov? Snažím sa tento obraz pretvoriť do produktov. Som taký konzervant obrazov okolo mňa.

Vyrábaš aj na zákazky?

Samozrejme, zákazková tvorba tvorí gro našej výroby. Hlavne v jarno-letnej sezóne máme plno špecifických prianí od neviest. I keď máme v predajných galériách asi 1000 hotových produktov, často sa mi stáva, že ženy chcú proste niečo špeciálne, len pre nich. Originál, ktorý sa neopakuje.

Magaela, ďakujeme ti za rozhovor. Na záver by si mohla povedať, aké plány máš do budúcnosti?

Chcem ísť s Magaelou aj do zahraničia. Už teraz na tom intenzívne pracujeme, inak nemám žiadne veľké ciele, beriem život tak, ako príde, potom som asi menej sklamaná z prípadných nezdarov a naopak, o to viac potešená z úspechov. Ďakujem.

Domov
Zdieľať
Diskusia