Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2017, 17:35
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Slovenský horolezec zahynul na Mount Evereste. Vlado Štrba tragicky prehral svoj boj s najvyššou horou sveta

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Podarilo sa mu pritom zdolať Južný predvrchol.

Najvyššia hora sveta si vyžiadala život skúseného slovenského horolezca Vlada Štrbu. Ako informoval portál Týždeň.sk, Vlado sa v rámci expedície Everest Hardway 2017 vybral zdolať Mount Everest, a aj keď počas samotného výstupu zmenil pôvodne naplánovanú trasu, život mu to nezachránilo. Vladova misia preto smerovala na Južný predvrchol Everestu po klasickej trase, ale vo výstupe sa mu prihodilo hneď niekoľko rôznych komplikácií, či už tie prírodné, alebo aj tie materiálne. Napriek komplikáciám napokon výstup na Južný predvrchol s neuveriteľnou výškou 8749 metrov zvládol a dokonca o tom informoval svojich kolegov a známych aj satelitným telefónom.

Vlado celý výstup absolvoval bez pomocného kyslíka, a tak bol jeho úspech ešte o to obdivuhodnejší, lenže v konečnom dôsledku ho mohol stáť aj život. Na predvrchol sa totiž dostal zrejme príliš neskoro, keď sa na kopec znášala noc a teplota nemilosrdne klesala, pričom Vlado musel aj bez kyslíka rýchlo zostupovať naspäť dole a myseľ bola v takej obrovskej výške bez kyslíka zrejme dezorientovaná. Postupne s ním kolegovia stratili kontakt a na záchrannú misiu sa vybrala skupina šerpov, ale prichádzajúce správy neboli vôbec pozitívne. V podobnej oblasti zahynul americký turista a prvotné informácie naznačovali, že by to Vlado mohol zvládnuť aj napriek omrzlinám, pretože zostával pri vedomí. Nanešťastie, Vlado Štrba svoj boj s najvyššou horou sveta prehral a zahynul vo štvrtom tábore na Mount Evereste.

Domov
Zdieľať
Diskusia