Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2017, 21:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Šéfa Samsungu zatkli pre korupciu. Jay Lee je aktuálne v cele so záchodom, umývadlom a matracom na zemi

ZAUJÍMAVOSTI KORUPCIA SAMSUNG VÄZENIE
Uložiť Uložené

Hlava Samsungu sa pokúsila podplatiť samotnú prezidentku Južnej Kórey.

Jay Y. Lee, hlava Samsungu, je aktuálne držaný v ošarpanej cele len s umývadlom, záchodom a matracom položeným na zemi vo väznici v juhokórejskom Soule. 48-ročný Lee bol obvinený z korpucie, sprenevery peňazí a krivej prísahy, jeho zatknutie schválil súd. Celá história siaha do minuloročného decembra, kedy sa Lee mal podľa záznamov pokúsiť podplatiť samotnú prezidentnku Južnej Kórey, Park Guen-hye. Tej mal ponúknuť asi 33 miliónov eur za spojenie dvoch dcérskych spoločnosti Samsungu (predpokladá sa, že išlo o Cheil Indus­tries a Sam­sung C&T). Či je prezidentka nejakým spôsobom vinná, rieši súd, ochotná vziať úplatok za ovplyvnenie prezidentkinho rozhodnutia však bola dcéra jej priateľky, známa obchodníčka Choi Soon-sil, ktorá je momentálne v tom istom väzení ako Jay.

Jej zas poskytol asi 817-tisíc eur a k tomu ešte daroval zhruba ďalšie tri milióny eur firme, ktorú vlastní, čo dokonca samotný Lee aj potvrdil. Obrovský škandál sa už v decembri dostal na titulné strany svetových médií, Jay Lee bol však obvinený až teraz - v januári ho súd oslobodil. Jay sa aktuálne nemôže kvôli možnosti ovplyvňovania svedkov s nikým stretnúť s výnimkou jeho právnikov, ktorí situáciu odmietli komentovať, Jay však všetko popiera. Prokurátori teraz majú desať dní, aby dali dokopy finálnu obžalobu, súd potom musí do troch mesiacov rozhodnúť a vydať rozsudok. Aj keď je cela veľmi strohá, celé väzenie je pomerne benevolentné - Jay si môže robiť čo chce, pokiaľ nevyjde z cely. Nemusí pracovať, môže si požičiavať knihy či zakúpiť si jedlo, kávu a mnoho ďalšieho u miestneho kancelára.

Šéfa Samsungu zatkli pre korupciu. Jay Lee je aktuálne v cele so záchodom, umývadlom a matracom na zemi
Zdroj: wikimedia | Matthew Furman
Domov
Zdieľať
Diskusia