Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2016, 0:11
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Star Wars: Episode VIII sa presúva na december 2017, zľakne sa Avatar a zdekuje sa z kín?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Star Wars idú do priameho súboja s Avatarom. Kto vyhrá?

Trochu nečakané, že? Chvíľu sa o tom na internete šuškalo, no veľkú váhu sme tomu neprikladali. Skutočnosť je ale taká, že Star Wars: Episode VIII sa skutočne posúva na 15. decembra 2017. Pôvodný termín sľuboval návrat na ďalekej galaxie na neskorú jar, konkrétne 26. mája. Premiéra sa tak posúva o viac ako pol roka, čo je skutočne bolestivé. Dôvodov môže byť viac. 

Star Wars: The Force Awakens je prvým filmom ságy premiérujúcim v mesiaci december. Každý očakával vysoké tržby, a tie sa aj dostavili. Možno nie až tak veľké, možno trošičku sklamala Čína a Avatar takmer určite nepadne (aspoň nie zatiaľ), ale stále tu hovoríme o vyše dvoch miliardách (kto vie, kde sa čísla zastavia). Oveľa väčšie šancie a potenciál bude mať Epizóda VIII, ktorá do dvoch rokov naberie neskutočne veľký hype, sága získa ďalších fanúšikov a okrem toho bude, samozrejme, každý zvedavý na osudy nových postáv, ktoré sme si zamilovali. Leto je blockbusterová sezóna a SW by tak o tržby pripravili iné veľké projekty. Nakoniec, len v rozmedzí máj-júl vyjde Guardians of the Galaxy 2, Pirátiku Karibiku 5, Cars 3, sólovka Spideyho od Sony v spolupráci s Marvelom, Despicable Me 3, Kingsman 2, War of the Planet of the Apes či vojenský Dunkirk od Nolana. Ak sa pýtate, kam dopekla zmizol Terminátor „6“, Paramount ho práve stiahlo a nahradilo filmom Baywatch s The Rockom. Disney si Star Wars radšej preloží na december, ktorý je oveľa voľnejší a okrem oscarovej sezóny „artoviek“, ktoré zväčša nezarobia viac ako 300 miliónov, má voľnú cestu k miliardam. 

Star Wars: Episode VIII sa presúva na december 2017, zľakne sa Avatar a zdekuje sa z kín?


Máme tu však jedno veľké ale. December 2017 je už dlho zarezervovaný pre pokračovanie najväčšieho kasového úspechu v celej kinematografii. Správne, dorazí totiž Avatar 2 od Jamesa Camerona. Teda, aspoň by mal. Podľa našich skromných odhadov sa ale Cameron bude pratať preč kade-ľahšie. Nejde pritom o to, že by nemal dostatočnú silu konkurovať Star Wars, je ale prakticky isté, že ľudia sa nenechajú oklamať rovnakým trikom dvakrát. Avatar bol prelomový a tri štvrtiny ľudí, ktorí naň zašli, to urobili len preto, aby aj oni mohli povedať, že na tom boli. Kľúčovú udalosť technickej revolúcie podporenú masívnou reklamnou kampaňou nechcel nikto zmeškať. Všetci dobre vieme, ako to, nakoniec, dopadlo. Ak si niekto myslí, že Avatar 2 bude rúbať cez 3 miliardy, je na veľkom omyle. Alebo sme my len veľmi naivní pisálkovia, ktorí si neuvedomujú, akí si ľudia prostoduchí. V každom prípade, osobne sa pokojne stavím, že SW by zarobilo viac, respektíve sa môžeme staviť, že Avatar 2 sa z tohto termínu posunie, najpravdepodobnejšie až na rok 2018. 

Star Wars: Episode VIII sa presúva na december 2017, zľakne sa Avatar a zdekuje sa z kín?


Vo Foxe to budú mať pritom celkom ľahké. Skôr či neskôr Disney odpovie na otázku, prečo presunuli dátum o viac ako pol roka v zmysle, že potrebovali viac času na doladenie scenára, veľkolepé natáčanie a na nesmierne náročnú post-produkciu. A keď si toto dovolí povedať Disney o Star Wars, hádajte, s čím môže vyrukovať Cameron a jeho šmolkovia na „animokyselinách“. Radosť z tejto správy nemajú ani u Warnerov, keďže o týždeň skôr bude premiérovať ich Ready Player One od Spielberga. Hádajte čo, aj ten sa presunie. Keď už sme u tých presunoch... Spider-Mana s Tomom Hollandom uvidíme o tri týždne skôr, než to bolo naplánované, a teda 7. júla 2017. Piráti z Karibiku 5 obsadia termín SW, takže ich uvidíme v kinách koncom mája. Jumanji sa odkladá na rok 2017, presnejšie na 28. júl 2017, teda na bývalý termín pre Spider-Mana. Celkom bordel, čo? 

Poslednou možnosťou, prečo bolo Star Wars preložené o viac ako pol roka, je možné dolaďovanie scenára či dlhší čas potrebný na prípravu, respektíve post-produkciu. Natáčanie Force Awakens trvalo približne pol roka s tým, že post-produkcia mala čas vyše roka na dokončenie filmu. V prípade Epizódy VIII platí, že Rian Johnson bude mať oveľa viac času. Natáčanie začne už tento mesiac, pričom skončí niekedy v júli/auguste. Čo chcú s filmom v strižni a v počítačoch robiť vyše 15 mesiacov, to asi vedia len kompetentní (alebo sa spýtajte Zacka Snydera, jeho BvS je na tom podobne). Mohlo by sa ohlásiť odloženie natáčania v dôsledku už toľkokrát spomínaného scenára, nanešťastie, Abrams sa už prekecol. Možno si pamätáte na rozhovor, v ktorom uviedol, že scenár pre Epizódu VIII je taký dobrý, až ľutuje, že ju netočí on. Akokoľvek sa na to pozeráme, ide len o snahu Disney vyžmýkať z tohto filmu čo najväčšie peniaze. V najbližíšch mesiacoch teda môžeme očakávať novinky o zmene releasu nového filmu ako Spielberga, tak Camerona. Alebo že by sa nám tu pomaly budoval kasový zápas storočia?

PS: Cameron aj tak toho Avatara nenatočí včas, takže má aspoň malú výhovorku, prečo ho preložia o ďalšieho (minimálne) pol roka. Myslíte, že Epizóda VIII konečne prekročí magickú hranicu 3 miliárd zarobených v kinách?

Domov
Zdieľať
Diskusia