Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2015 o 9:54
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

BMW X7 príde aj s V12-kou a cenou od 130-tisíc €! Stelesňovať má najluxusnejšie BMW v histórii

TECH BMW
Uložiť Uložené

Na svetlo svetla prenikli naozaj zaujímave skutočnosti o pripravovanom SUV-čku z Mníchova.

Nebolo tomu tak dávno, čo BMW naznačilo, že plánuje ešte väčší model než rad X5, teda X7-čku. Krátko na to internet obehli kvalitné rendery od známeho grafického virtuóza, ktorý úhlavného konkurenta GL-ka naznačil naozaj vierohodne, i keď šlo len o jeho víziu. Odstupom času však vyplávali na povrch nové informácie priamo od automobilky, ktorá hovorí o X7-čke ako o hotovej, teda potvrdenej záležitosti, na ktorej dokonca pracuje už minimálne dva roky. Navyše, jej príchod má byť veľkolepý, keďže podľa ich slov pôjde o najluxusnejšie BMW v histórii značky.

Už i tak bohato zastúpený rad X (X1, X3, X4, X5 a X6) sa tak pravdepodobne v roku 2017 rozšíri o najväčšieho zástupcu v portfóliu značky. Na trh sa dostane minimálne o rok neskôr ako sa sprvoti plánovalo, istú úlohu pri meškaní zohrala nepochybne americká fabrika BMW v Spartanburgu, kde sa nová X7-čka bude vyrábať, a preto je výrobnú halu potrebné dovtedy na to prispôsobiť. Vráťme sa ale k vozidlu. Úvodné slova naozaj platia a rad X7 sa tak svojou výbavou, precíznym spracovaním, komfortom a danou technikou má postaviť nielen po stránke veľkosti, ale aj luxusu a prestíže dokonca aj nad pripravovaný rad 7. Samozrejme, interiér bude počítať aj so 7-miestnou konfiguráciou v luxusom štýle, zároveň ale nemá isť o nespratný karavan. Karosérie bude vyrobená z hliníku, horčíku či karbónu, vďaka čomu môžeme očakávať citeľne šetrenie na váha, ktorá by sa mala len decentne prehupnúť cez 2 tony.

BMW X7 príde aj s V12-kou a cenou od 130-tisíc €! Stelesňovať má najluxusnejšie BMW v histórii

O pohon sa budú starať výhradne šesťvalcové a osemvalcové agregáty, čerešničkou na torte ale bude veľkolepý dvanásťvalec! Podľa posledných správ by malo ísť o zhodnú V12-ku akú v súčasnosti nájdeme v modeli 760Li. 544-koňový kotol ale prejde rozsiahlou modernizáciou a vylepšením, očakávať tak môžeme výkonnostný doping. Zaujímavosťou je, že BMW okrem pohonu všetkých štyroch kolies počíta aj s výhradne zadným pohonom, a to dokonca aj v prípade dvanásťvalcovej verzie. Neskôr sa do ponuky dostane aj vyhotovenie s dodatkom plug-in hybrid, bližšie informácie k nemu však zatiaľ nepoznáme. Čo však poznáme je cena. Bavori sa nechali počuť, že X7 príde na trh s cenovkou od 130-tisíc €, čo v preklade znamená, že V12-kový exemplár by s ľahkosťou mohol prekročiť aj hranicu 200-tisíc €! Takáto cenová politika v BMW doteraz nemá obdoby, do kariet ale hrá skutočnosť, že X7-čku Nemci vyvíjajú spolu s chystaným SUV od Rolls-Roycu, čo znamená, že okrem niektorých spoločných technologických riešení budú obe vozidla postavene na jednej platforme.

BMW X7 tak očividne mieri ešte vyššie ako konkurenčný Mercedes-Benz triedy GL (po facelifte GLS). Najluxusnejšie vyhotovenia sa preto môžu postaviť až na úroveň avizovaného SUV od Bentley, čiže modelu Falcon Bentayga, či pripravovaného kolosu od Maybachu, ktorý bude vychádzať z GL(S)-ka a ponesie s najväčšou pravdepodobnosťou po vzore limuzíny názov Mercedes-Maybach GLS. Všetky známe informácie boli vyčerpané, na záver už ostáva len spomenúť plánovanú produkciu X7-čky, ktorá má počítať s počtom 45-tisíc kusov ročne. Nám zatiaľ neostáva nič iné len čakať na ďalšie nové fakty a klásť si otázku, či BMW uspeje v tak luxusných vodách, najmä ak sa bavíme o vyššie spomenutej smotánke. Veď predsa len, samotné motto značky hovorí viac o radosti z jazdy ako ultra-luxusných počinoch. Nechajme sa prekvapiť.

BMW X7 príde aj s V12-kou a cenou od 130-tisíc €! Stelesňovať má najluxusnejšie BMW v histórii

BMW X7 príde aj s V12-kou a cenou od 130-tisíc €! Stelesňovať má najluxusnejšie BMW v histórii
Domov
Zdieľať
Diskusia