Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2024 o 14:53
Čas čítania 0:37
Radoslava Juračková

REBRÍČEK: Toto sú najviac smart európske mestá. Krajiny bývalého „Východného bloku“ tu nehľadaj

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE EURÓPA FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

V rebríčku sa nachádza 10 európskych miest, ovládol ho Paríž.

Európske mestá v posledných rokoch prechádzajú modernizáciou a smart technológie sa stávajú čoraz štandardnejšou súčasťou bežného života obyvateľov. Portál ProptechOS pravidelne zverejňuje Smart City Index, v ktorom mapuje, na akej úrovni sú technológie a či sú využívané s ohľadom na životné prostredie.

Zameriava sa tiež na kvalitu verejnej dopravy, udržateľnosť a pracovné možnosti v oblasti technológií. O výsledku analýzy informuje portál TimeOut.

Víťazom sa stal Paríž vo Francúzsku so skóre 76,4 zo 100. Vystriedal tak minuloročného víťaza Londýn. Mestá mohli získať v každej kategórii maximálne 100 bodov. Za infraštruktúru a kvalitu dopravy získali 91,8 bodu, za pracovné príležitosti v technologickej oblasti dosiahli až 89,1 bodu. Čo sa týka ekológie, má však hlavné mesto Francúzska rezervy a bodový zisk je v tejto kategórii len 51,4 bodu.

1. Paríž, Francúzsko
2. Londýn, Veľká Británia
3. Amsterdam, Holandsko
4. Berlín, Nemecko
5. Madrid, Španielsko
6. Lisabon, Portugalsko
7. Štokholm, Švédsko
8. Luxemburg, Luxembursko
9. Dublin, Írsko
10. Kodaň, Dánsko
Domov
Zdieľať
Diskusia