Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Veronika Dlesková Tímea Krauszová
10. apríla 2023, 17:31
Čas čítania 0:48

Dalajláma navrhol mladému chlapcovi, aby mu cucal jazyk. Duchovný vodca Tibetu sa teraz ospravedlňuje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Dalajláma navrhol mladému chlapcovi, aby mu cucal jazyk. Duchovný vodca Tibetu sa teraz ospravedlňuje
Zdroj: Flickr/Jan Michael Ihl

Duchovný vodca Tibetu sa ospravedlnil za nevhodné správanie, ktorého sa dopustil vo februári. Na stretnutí so študentmi pobozkal na pery chlapca, ktorý ho chcel objať. Potom ho zo žartu požiadal, aby mu cucal jazyk.

Vo februári 2023 sa duchovný vodca Dalajláma stretol v jednom indickom chráme so študentmi. Bolo ich asi 120 a jeden z chlapcov chcel Dalajlámu objať. Ten ho namiesto toho pobozkal na pery a zo žartu chlapca ešte aj požiadal, aby mu cucal jazyk. Video z tohto stretnutia sa rýchlo rozšírilo.

Po tom, čo sa chlapec opýta, či ho môže objať, mu Dalajláma dal súhlas. Najskôr si ukázal na svoje líce a povedal „najprv sem“, potom chlapca chytí za ruku, ukáže si na pery a povie „a ešte aj sem“. Potom si vodca oprie svoje čelo o chlapcovo čelo, povie mu, aby mu cucal jazyk, a rovno ho aj vystrčí.

Okolostojaci sa zasmiali, rovnako tak aj Dalajláma, ale len čo video uvidel svet, ozvali sa aj kritici. Ľudia to podľa CBS News označujú za nechutné či škandalózne. BBC však pripomína, že vystrkovanie jazyka môže byť jedna z foriem pozdravov v Tibete.

S odstupom času sa Dalajláma ospravedlnil. V oficiálnom stanovisku sa píše, že celú udalosť ľutuje. „Jeho sviatosť sa ospravedlňuje chlapcovi, jeho rodine aj priateľom za bolesť, ktorú mohli jeho slová spôsobiť.“ V stanovisku sa tiež píše, že nevinné vtipy zvykne hovoriť aj za prítomnosti kamier a že často takto ľudí podpichuje.

Anketa:
Bolo Dalajlámovo správanie podľa teba nevhodné?
Absolútne!
Neviem sa k tomu vyjadriť...
Absolútne!
73 %
532 Hlasov
Neviem sa k tomu vyjadriť...
27 %
194 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia