Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka TASR
8. apríla 2023, 15:43
Čas čítania 0:52

Ľudia jedia čoraz viac polotovarov. Nový rekord dosiahla v Nemecku aj spotreba iného druhu potravín

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rýchla doba si žiada rýchle riešenia, neznamená to však, že sú vždy aj zdravé.

Spotreba mrazených potravín dosiahla v Nemecku novú rekordnú úroveň. V roku 2022 sa ich na osobu skonzumovalo 47,7 kilogramu, kým v roku 2021 to bolo 46,1 kilogramu. 


Celkovo sa vlani v Nemecku predalo približne 3,9 milióna mrazených potravín, o 3,6 % viac ako v roku 2021. V porovnaní s predchádzajúcim rekordom z roku 2019 je to nárast o 2 %, informovalo odvetvové združenie nemeckých výrobcov a distribútorov mrazených potravín DTI.


Tržby sa zvýšili o 16,4 % na 18,54 miliardy eur, čo podľa združenia odráža najmä rast cien po vypuknutí vojny na Ukrajine. Rastúci dopyt po mrazených produktoch, ktoré šetria čas, je veľmi zreteľný, konštatovalo združenie.

Polotovary by mali byť posledná voľba

Odborníčka na výživu a kvalitu potravín Nikoleta Šimonová v minulosti pre Refresher povedala, že by sme sa mali polotovarom vyhýbať.

„Pravidelnej konzumácie polotovarov z rôznych potravinových reťazcov by sme sa mali vyvarovať. Takéto produkty by nemali tvoriť základ našej stravy aj preto, že vzhľadom na ich dlhú trvanlivosť obsahujú mnohé konzervanty, zvýrazňovače chuti a veľké množstvo soli, čo pri pravidelnej konzumácii, fyzickej inaktivite a celkovo nevyváženej strave môže mať zdravotné riziká,“poznamenala Šimonová.

Podľa jej slov by spracované produkty mali tvoriť iba doplnok k našej strave a základ by mala tvoriť pestrá a vyvážená strava bohatá na zdroje potravín zo všetkých potravinových skupín, ktorú si ideálne sami pripravíme alebo objednáme z reštaurácie.

Anketa:
Uprednostníš rýchly polotovar alebo si radšej sám navaríš?
Nemám čas variť, mrazená pizza je riešenie.
Určite si radšej ukrojím z času a navarím, ale budem jesť zdravo. 
Nemám čas variť, mrazená pizza je riešenie.
28 %
Určite si radšej ukrojím z času a navarím, ale budem jesť zdravo. 
72 %
Domov
Zdieľať
Diskusia