Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. apríla 2023 o 15:26
Čas čítania 0:49

Prví Európania drogovali už pred 3 000 rokmi. V ostrovnej jaskyni našli historicky najstarší dôkaz užívania halucinogénov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Okrem atropínu a skopolamínu, ktoré vyvolávajú halucinácie, našli vedci aj efedrín, ktorý zvyšuje energiu a bdelosť.

Obyvatelia územia, ktoré dnes patrí Španielsku, brali drogy už pred 3 000 rokmi. Prevratný dôkaz sa vedcom podaril získať analýzou prameňa vlasov, ktoré boli počas starovekých rituálov na ostrove Menorka zafarbené načerveno. Podľa BBC v nich našli stopy halucinogénnych drog získaných z rastlín a kríkov, ktoré vyvolávajú delírium a halucinácie.

Analýza prameňov vlasov odhalila tri psychoaktívne látky. Okrem atropínu a skopolamínu, ktoré vyvolávajú halucinácie, našli aj efedrín, ktorý zvyšuje energiu a bdelosť. Výskumníci predpokladajú, že použité halucinogénne látky boli skutočne silné a mohli byť používané pri rituáloch pod dohľadom šamana, ktorý kontroloval ich prípadné vedľajšie účinky.

29. augusta 2024 o 9:57 Čas čítania 6:56 Roland inhaloval jed zo žaby: V jednom momente mi zomrelo ego, dnes by som do toho išiel znova (Rozhovor) Roland inhaloval jed zo žaby: V jednom momente mi zomrelo ego, dnes by som do toho išiel znova (Rozhovor)

Zistenie z jaskyne Es Càrritx na juhozápadnej strane Menorky nadväzuje na objav vyše 200 ľudských hrobov. Vedci predpokladajú, že jaskyňa slúžila ako rituálne a pohrebné miesto asi 600 rokov až do roku 800 pred naším letopočtom. Výskumníci v jaskyni našli aj nádoby s vyrezanými špirálovitými motívmi, ktoré mohli ľudia vytvoriť práve v období, keď mali po užití drog zmenený stav vedomia.

Domov
Zdieľať
Diskusia