Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
6. apríla 2023 o 12:02
Čas čítania 0:37

Zabudni na Zelený štvrtok či Veľký piatok. Veľkonočné sviatky na Slovensku zásadne zmenili názvy, toto sú všetky nové označenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Konferencia biskupov Slovenska uviedla, že úprava pomenovaní je snahou o väčšiu vernosť latinskému originálu.

Slováci si musia zvyknúť na nové názvy jednotlivých dní veľkonočných sviatkov. Zmeny názvov nastali na základe nového vydania Rímskeho misálu, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára 2022, ale množstvo ľudí tieto nové označenia ani nepostrehlo.

„Neznamená to, že zaužívané výrazy v slovenskom jazyku treba pokladať za nesprávne: vo vydaní misála pre anglicky hovoriaci svet nie je Maundy Thursday alebo Good Friday, ale Holy Thursday a Friday of the Passion of the Lord, pretože takto je to bližšie latinskému originálu,“ uviedol vlani vtedajší hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara pre TA3.

Staré názvy ako Zelený štvrtok či Veľký piatok bude zrejme väčšina ľudí používať aj naďalej, no v oficiálnej cirkvevnej komunikácii sa už používajú prevažne nové označenia.

Názvy sviatkov budú znieť takto:

Pôvodný názov

Aktuálny názov
Kvetná nedeľaPalmová nedeľa
Zelený štvrtokŠtvrtok svätého týždňa
Veľký piatokPiatok utrpenia Pána
Biela sobotaSvätá sobota
Veľkonočná nedeľaVeľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania
Veľkonočný pondelokPondelok vo Veľkonočnej oktáve
Veľký týždeňSvätý týždeň
Domov
Zdieľať
Diskusia