Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kamila Šebestová
12. apríla 2023, 15:30
Čas čítania 0:23

Kradnú Ukrajinci robotu Slovákom? Dáta ukázali, ako to je

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od vypuknutia vojny cez Slovensko prešlo vyše milión utečencov z Ukrajiny. Viac než 100-tisíc z nich u nás dostalo dočasné útočisko.

Na Slovensku momentálne pracuje 17 017 utečencov z Ukrajiny. Niektorí ľudia tvrdia, že zapĺňajú pracovné miesta, ktoré by mohli obsadiť Slováci. Rozprávali sme sa s expertmi na pracovný trh a domácu ekonomiku, ktorí nám vysvetlili, prečo to tak nie je. 

Ukrajinci podľa dostupných údajov ministerstva práce obsadili pozície, na ktorých Slováci dlhodobo nemajú záujem pracovať. Utečenci z Ukrajiny sa uplatnili najmä v administratívnych službách, priemyselnej výrobe, ubytovacích a stravovacích službách, vo veľkoobchode a maloobchode. V rovnakých oblastiach však zároveň stále zostávajú na Slovensku tisíce voľných pracovných miest. 

Ukrajina
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý

Viac o zamestnanosti utečencov z Ukrajiny sa dozvieš v našom videu. 

Anketa:
Vadilo by ti, ak by si mal medzi kolegami utečencov z Ukrajiny?
Áno.
Trochu.
Určite nie.
Áno.
26 %
416 Hlasov
Trochu.
10 %
166 Hlasov
Určite nie.
64 %
1040 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia