Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. apríla 2023, 20:00
Čas čítania 0:56

VIDEO: Takto vyzerá neznámy druh ryby, ktorú vedci našli v rekordnej hĺbke 8 000 metrov. Sami presne nevedia, ako to dokáže

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Živočích plával v hĺbke 8 336 metrov.

Vedcom sa podarilo juhovýchodne od Japonska zachytiť na videozáznam rybu plávajúcu v rekordnej hĺbke viac než osem kilometrov. Podľa dostupných poznatkov ide o najhlbšie žijúcu rybu vôbec. V pondelok na to upozornili vedci z Tokijskej univerzity a zo Západoaustrálskej univerzity. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.


Najhlbšie žijúcu rybu patriacu do zatiaľ neznámeho druhu morských slimákov z rodu Pseudoliparis sa podarilo nafilmovať v hĺbke 8 336 metrov v tichomorskej Boninskej priekope. Videozáznam vyhotovila samohybná hlbokomorská ponorka.

V hĺbke až 8 000 metrov

Vedcom sa o niekoľko dní po objavení ryby v tejto rekordnej hĺbke podarilo zaznamenať dva ďalšie jedince patriace k morským slimákom druhu Pseudoliparis belyaevi v Japonskej priekope v hĺbke 8 022 metrov.


K objavu najhlbšie žijúcej ryby došlo v rámci spoločného projektu austrálskych a japonských akademikov, ktorí už niekoľko rokov mapujú morské živočíchy žijúce v najväčších hĺbkach.


The Guardian pripomína, že v súčasnosti je známych približne 400 druhov morských slimákov, ktoré obývajú plytké vody i najhlbšie miesta oceánov. Podľa vedcov sa tieto živočíchy dokážu prispôsobiť špecifickým podmienkam, ktoré na dne oceánu panujú. Ide napríklad o tlak, ktorý je v hĺbke 8 000 metrov 800-krát väčší ako na hladine.


„Jedným z hlavným dôvodov, prečo sa hlbokomorským slimákom darí prežiť v takej hĺbke, je fakt, že nemajú plynový mechúr, ktorý by pri takom tlaku len ťažko fungoval,“ povedal vedúci expedície Alan Jamieson. Morské slimáky tiež majú namiesto šupín rôsolovitú vrstvu, ktorá im zjednodušuje adaptáciu v náročnejších podmienkach.

Domov
Zdieľať
Diskusia