Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. marca 2023, 21:50
Čas čítania 0:52

Tento bežný liek na liečbu depresie má temný vedľajší účinok, zistili vedci. Pacienti sa po ňom stávajú závislými od hazardu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odborníci upozorňujú, že o tomto vedľajšom účinku treba pacienta okamžite upovedomiť.

Bežné antipsychotikum – liek aripiprazol – pacientom pomáha pri liečbe depresie, bipolárnej poruchy, psychózy a schizofrénie. Zároveň však zvyšuje riziko závislosti od hazardných hier a na to treba pacientov vždy upozorniť. 

Britská Národná klinika problémového hazardu zaznamenala rastúci počet pacientov, u ktorých sa po užívaní aripiprazolu vyvinula závislosť od hazardných hier. Niektorí v dôsledku toho prišli o obrovské sumy peňazí.

V tomto smere je potrebné zvýšiť informovanosť, uviedla psychiatrička Henrietta Bowden-Jonesová, ktorá kliniku vedie. Mnohí praktickí lekári, ktorí liek predpisujú, pacientov pred rizikom nevarovali a tímy duševného zdravia nedokázali monitorovať, či sa u ľudí nevyvíja závislosť.

„Toto nie je len taký hocijaký vedľajší účinok – môžu stratiť vlastný domov. Neustále vidíme, že o tom nevie dosť ľudí. Nedávno som prednášala psychiatrom a veľmi veľká časť o tom nikdy nepočula,“ povedala. „Je potrebné urobiť viac proti tomu, aby ľudia dostávali aripirazol bez varovania a monitorovania.

Takmer 10 % užívateľov o hrozbe závislosti nevedelo

Audit Národnej kliniky problémového hazardu za rok 2022 zistil, že až 30 z 359 pacientov kliniky užívalo tento liek bez toho, aby si uvedomovali súvislosť s problémovým hráčstvom. Ani tímy duševného zdravia, ktoré na psychiatrických jednotkách pomáhajú monitorovať pacientov užívajúcich tento liek, konkrétne nehľadajú varovné príznaky problémového hráčstva.

22. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:01 Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú

Podľa Bowden-Jonesovej by si preto odborníci mali všímať, či aripiprazol nespôsobuje aj iné nutkavé správanie, napríklad nadmerné pitie alkoholu, užívanie drog, sex alebo nakupovanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia