Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Fábryová
22. marca 2023, 12:34
Čas čítania 0:31

AKTUÁLNE: Vláda odobrila novelu Trestného zákona. Meniť sa budú tresty za alkohol za volantom aj za držanie drog

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Právna norma má zmodernizovať slovenskú trestnú politiku.

Vláda v stredu schválila novelu Trestného zákona, ktorá má byť najväčšia od rekodifikácie v roku 2005. Právna norma má zmodernizovať slovenskú trestnú politiku a posunúť ju smerom k jej európskym základom. Tieto návrhy však ešte musí schváliť parlament. 

Vyššie tresty za alkohol a nižšie za drogy

Meniť sa bude trest za alkohol za volantom. Nový návrh sprísňuje postih jazdy pod vplyvom alkoholu. Zavádza sa „stav ťažkej opitosti“ nad 2 promile s prísnou sadzbou zákazu činnosti i trestu odňatia slobody a sprísnenie sadzieb pri smrteľných následkoch v dôsledku jazdy pod vplyvom alkoholu.

Zmierňovať sa budú tresty za držanie malého množstva drog, ktoré sú neprimerane vysoké. Nový zákon bude rozlišovať užívateľov drog od výrobcov a dílerov. „Osobitne sa upravuje trestný čin pestovania rastlín a húb obsahujúcich omamnú a psychotropnú látku,“ píšu v predkladacej správe.

Domov
Zdieľať
Diskusia