Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
17. marca 2023, 13:40
Čas čítania 0:44

Pozri si, či nedlhuješ stovky eur Sociálnej poisťovni. Vyše 100-tisíc Slovákov môže nájsť svoje meno v dlhom zozname dlžníkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V zozname sa nachádzajú fyzické a právnické osoby, ktorých dlh prekročil sumu 5 eur.

Sociálna poisťovňa zverejnila v pondelok 13. marca nový zoznam dlžníkov, ktorí majú splatnosť zverejneného dlhu do 6. marca 2023 a ich dlh nebol uhradený v stanovenom termíne do 9. marca 2023. Dokopy sa v zozname nachádza viac ako 100-tisíc fyzických a právnických osôb.

„V zozname dlžníkov sa nachádzajú právnické a fyzické osoby s dlhom od 5,00 € a viac. Zoznam však neobsahuje dlžnú sumu predpísaného penále,“ informuje Sociálna poisťovňa.

17. marca 2023, 17:30 Čas čítania 3:48 V roku 2014 zmizlo, dodnes nikto nevie kam. Čo sa stalo s letom MH370 s 239 ľuďmi na palube, ktorý teraz láka divákov Netflixu? V roku 2014 zmizlo, dodnes nikto nevie kam. Čo sa stalo s letom MH370 s 239 ľuďmi na palube, ktorý teraz láka divákov Netflixu?

Pozor na penále

Penále sa podľa zákona o sociálnom poistení účtujú vo výške 0,05 percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti poistného až do dňa, keď bola dlžná suma pripísaná na účet Sociálnej poisťovne alebo bola zaplatená v hotovosti, či do dňa začatia kontroly. Sociálna poisťovňa zoznam aktualizuje štyrikrát mesačne.

„Odvádzatelia poistného sa môžu nájsť v zozname viackrát z dôvodu viacerých registrácií (zamestnávateľ, SZČO, dobrovoľne poistená osoba). Ak má v jednom druhu registrácie osoba preplatok a v inom nedoplatok, môže Sociálnu poisťovňu požiadať, aby financie preúčtovala. Ak dlžník medzičasom dlžnú sumu uhradí, pobočka mu na jeho žiadosť o tom vystaví potvrdenie,“ dodávajú na stránke.

Či sa nachádzaš na zozname dlžníkov, môžeš zistiť na tomto odkaze.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Späť
Zdieľať
Diskusia