Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. marca 2023, 21:20
Čas čítania 1:00

MAPA: V týchto okresoch Slovenska udrie nárazový vietor s rýchlosťou 160 km/h. SHMÚ vyzýva na obmedzenie niektorých aktivít

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Silnejší vietor potrápi takmer celé územie Slovenska.

V noci môže byť na horách mohutná víchrica, meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách.

Platí od polnoci do utorka 14. marca 9.00 h pre horské oblasti v okresoch Žilina, Martin, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. Vietor tam môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Pre tieto okresy platí aktuálne do polnoci výstraha prvého stupňa pred vetrom. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne,“ skonštatoval SHMÚ.

Silný vietor bude aj mimo hôr

Výstraha druhého stupňa pred vetrom aj mimo hôr platí pre okresy Tvrdošín, Kežmarok a Poprad od polnoci do utorka do 10.00 h. Meteorológovia tam očakávajú vietor s rýchlosťou v nárazoch 85 až 95 kilometrov za hodinu. V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Kežmarok a Poprad platí aj v pondelok výstraha pred vetrom. Trvá do polnoci, v okrese Námestovo do utorka do 10.00 h.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách bude pokračovať vo väčšine okresov Slovenska aj v utorok. Vo väčšine okresov Prešovského a Žilinského kraja a v okresoch Brezno, Banská Bystrica a Banská Štiavnica bude trvať do utorka do 20.00 h.

V utorok treba rátať so silnejším vetrom aj na západe Slovenska. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí od polnoci do utorka do 6.00 h pre okresy v Bratislavskom, Trenčianskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Výstraha platí dopoludnia aj pre okresy Stará Ľubovňa a Námestovo.

shmu
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia