Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
9. marca 2023, 8:55
Čas čítania 1:03

Prebytočné stíhačky MiG-29 chcú poslať na Ukrajinu Slováci aj Poliaci. Naď zverejnil suverénne vyhlásenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Stanovisko oznámil dočasne poverený minister obrany na sociálnej sieti.

Dočasne poverený minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď potvrdil, že sa s Poľskom zhodli v otázke pomoci Ukrajine. Potvrdil to v príspevku na sociálnej sieti.

„Na rokovaní ministrov obrany členských štátov EÚ v stredu vo Švédsku mi potvrdil poľský kolega, že jeho krajina by súhlasila so spoločným postupom Slovenska a Poľska pri odovzdaní prebytočných MiGov-29 oboch krajín Ukrajine,“ priblížil v statuse.

K oficiálnej dohode však ešte nedošlo. Naď však dodáva, že sa blíži čas, kedy sa Slovenská republika bude musieť rozhodnúť. „Myslím, že je čas na rozhodnutie. Ľudia na Ukrajine umierajú, my im môžeme reálne pomôcť, na slovenské politikárčenie nie je priestor. Je to neľudské a nezodpovedné,“ informuje.

Poliaci v tom majú jasno

Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky typu MiG-29, uviedol v stredu poľský prezident Andrzej Duda, informovala tlačová agentúra PAP.

„Sme pripravení dodať tieto lietadlá a ja som presvedčený, že Ukrajina ich bude schopná okamžite použiť,“ povedal Duda pre CNN počas návštevy Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch.

Takáto dodávka by sa podľa Dudu mohla realizovať v rámci medzinárodnej koalície, ktorej podobu však bližšie nešpecifikoval.

Poľské letectvo má stále približne tri desiatky prúdových stíhacích lietadiel MiG-29, ktoré boli vyvinuté v 70. rokoch 20. storočia v Sovietskom zväze. V najbližších rokoch ich plánuje nahradiť juhokórejskými viacúčelovými bojovými lietadlami typu FA-50. Prvé zo 48 objednaných kusov by malo Poľsko dostať už tento rok.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Duda v stredu zároveň vyjadril predpoklad, že ukrajinská armáda v budúcnosti prejde na štandardy NATO, a teda aj na modernejšie americké stíhačky F-16. Preto je podľa neho potrebné už teraz cvičiť ukrajinských pilotov na tento druh strojov, ako to už robí Varšava.

Domov
Zdieľať
Diskusia