Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. marca 2023, 12:40
Čas čítania 0:29

K Zemi sa blíži kométa, ktorá bude na nočnej oblohe svietiť jasnejšie ako hviezdy. Zapíš si tento dátum

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

K najbližšiemu bodu k Zemi sa kométa dostane za približne rok a pol.

K Zemi sa približuje nedávno objavená kométa s názvom ​​C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ktorá bude zrejme na nočnej oblohe žiariť viac než mnohé hviezdy, informuje web ScienceAlert. V súčasnosti sa nachádza niekde medzi obežnou dráhou Saturna a Jupitera.

Jej najbližšie priblíženie k Slnku sa predpokladá 28. septembra 2024 a najbližšie k Zemi bude pravdepodobne 13. októbra. Práve 13. októbra by mohla kométa dosiahnuť –0,2 magnitúdy, čím by bola v danom čase jedným z najjasnejších objektov na oblohe.

Jej svetlo na oblohe zvýrazní skutočnosť, že kométa sa na rozdiel od hviezd pohybuje mimoriadne rýchlo. Podľa odhadov aktuálne letí rýchlosťou približne 290 664 kilometrov za hodinu. Najlepšie by mala byť viditeľná v rozmedzí niekoľkých dní okolo 13. októbra budúceho roka neďaleko súhvezdí Hydra a Pohár.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wikimedia/Mkfairdpm
Domov
Zdieľať
Diskusia