Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
5. marca 2023 o 19:33
Čas čítania 0:44

Obrázok hory Matterhorn zmizne z obalu čokolády Toblerone. Výroba sa totiž presunie sčasti aj na Slovensko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Obrázok hory vysokej 4 478 metrov bude nahradený generickým alpským vrcholom. Používanie pôvodného loga by bolo v rozpore s marketingovými predpismi švajčiarskej ikonografie.

Švajčiarska spoločnosť Mondelēz, ktorá vyrába tradičnú trojuholníkovú čokoládu Toblerone, už počas leta minulého roka informovala, že svoju výrobu presúva sčasti na Slovensko do bratislavského závodu Figaro. Aj z tohto dôvodu bude meniť svoje pôvodné logo, z ktorého odstráni legendárny obrázok hory Matterhorn. Informuje o tom The Guardian

Toblerone
Toblero príde o obrázok hory Matterhorn. Zdroj: Unsplash/Morgan Thompson

Hora Matterhorn, ktorá je vysoká 4 478 metrov a jej takmer symetrický pyramídový vrchol odráža aj tvar čokoládovej tyčinky s mandľami a medom, bude nahradená generickým alpským vrcholom. Tým, že sa výroba presúva mimo Švajčiarska, by bolo používanie pôvodného loga v rozpore s marketingovými predpismi švajčiarskej ikonografie. 

Anketa:
Patrí Toblerone k tvojim obľúbeným sladkostiam?
ÁNO
NIE
ÁNO
53 %
393 Hlasov
NIE
47 %
352 Hlasov

Švajčiarska legislatíva, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2017, obmedzuje používanie bieleho kríža štátnej vlajky na červenom pozadí, ako aj iné ukazovatele švajčiarskeho pôvodu pri potravinách, priemyselných výrobkoch alebo službách. Toblerone bude tak preto po novom niesť označenie „založené vo Švajčiarsku“ a nie „vyrobené vo Švajčiarsku“. 


Na to, aby potraviny mohli byť nositeľom označenia „vyrobené vo Švajčiarsku“, musí 80 % surovín pochádzať z krajiny, kde zároveň musí prebiehať aj väčšina výroby produktov. V prípade mlieka a mliečnych výrobkov je požadovaná kvóta 100 % s výnimkou prísad, ktoré sa prirodzene nedajú získať zo Švajčiarska, ako napríklad kakao.

Domov
Zdieľať
Diskusia