Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
1. marca 2023, 21:21
Čas čítania 1:19

Lichotivý úspech pre Bratislavu: Umiestnila sa v rebríčku miest vhodných pre ženy, ktoré cestujú osamote

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mestá zo zoznamu môžu ženy bez obáv navštíviť aj na vlastnú päsť.

Bratislava sa ocitla v rebríčku 50 najbezpečnejších miest na cestovanie pre ženy. Tie sa bez sprievodu často boja cestovať samy do cudzích krajín a miest. Mestá zo zoznamu môžu bez obáv navštíviť aj na vlastnú päsť, uviedla v stredu belgická stanica RTB podľa odporúčania cestovateľskej stránky Tourlane.

Podľa údajov Tourlane až 78 percent žien tvrdí, že nikdy neskúsili sólové dobrodružstvo mimo Európy. To podľa RTBF potvrdzuje výsledky prieskumu Plan International z Belgicka v roku 2019, podľa ktorého sa 91 percent mladých dievčat vo veku 15 až 24 rokov stalo obeťou sexuálneho obťažovania na verejných miestach v porovnaní s 28 percentami chlapcov v tom istom veku.


Cestovateľský portál vybral 50 spomedzi 170 miest, ktoré preskúmal Inštitút pre ženy, mier a bezpečnosť Georgetownskej univerzity v Spojených štátoch.

Rodová rovnosť mužov a žien

Z pohľadu bezpečnosti cestovateliek muselo splniť viacero kritérií: ženy musia mať dobré zastúpenie v miestnom obchodnom a politickom živote; musí existovať rodová rovnosť v spoločnosti; spravodlivosť v oblasti práva; bezpečnosť; primerané ceny za jednu noc v ženskej nocľahárni v hosteli; pripojenie na rýchly internet a primeraná cena dátového paušálu.


Podľa portálu Tourlane sa cestovateľky menej boja samy cestovať do miest, kde sa so ženami zaobchádza rovnako ako s mužmi a kde majú pocit bezpečia v nočnom meste.


Do prvej desiatky najbezpečnejších destinácií sveta pre ženy sa dostali mestá zo severu Európy – Kodaň, Štokholm a Oslo. Za nimi sa umiestnili Singapur, Viedeň a Barcelona. Celkovo sa v zozname ocitlo 28 miest z Európy a 23 z krajín EÚ. Bratislava sa umiestnila na 42. priečke, najviac bodov získala za dostupnosť ubytovania. Z krajín strednej a východnej Európy bodovali Tallin (11), Dubrovník (13), Ľubľana (14), Riga (19), Krakov (20) či Praha (23).


RTBF upozornil, že ženy by si mali v zozname miest dostupnom na stránke Tourlane všímať najmä kategóriu bezpečnosť. Tam vidieť veľké rozdiely: Singapur má najvyššiu úroveň bezpečnosti (10 bodov), v Európe je to Zürich (7,69), na rozdiel od Cuzca v Peru (1,01). Bratislava dostala 4,92 bodu, najmenej bezpečným v Európe je Brusel (1,91).

bratislavský hrad, bratislava
Zdroj: Pixabay/peter89ba
Domov
Zdieľať
Diskusia