Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
27. februára 2023, 19:32
Čas čítania 1:35

Čaputová, Radičová, Pellegrini aj šéfredaktori. Osobnosti verejného života odsudzujú vulgárne útoky na redaktorku RTVS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo veci vyhrážok voči redaktorke RTVS Marte Jančkárovej už začala NAKA trestné stíhanie.

Prezidentka Zuzana Čaputová odsúdila útoky na novinárov, ktorých dôvodom je ich práca, a označila ich za absolútne neprípustné. Vyjadrila aj priamu podporu redaktorke a moderátorke RTVS Marte Jančkárovej, ktorá ostatné dni čelí verbálnym útokom a vyhrážkam.

Prezidentka odsúdila konanie predstaviteľov strany Smer-SD namierené nielen voči konkrétnej redaktorke, ale aj novinárom ako takým. „Keď politik vyhlási, že pôjde po nich, tak musí vedieť, že robí z ľudí terče a v internetovom dave budú nasledovať vulgárne vyhrážky a zastrašovanie. To, čo však útočiaci politici nevedia, je, či v tomto dave nebude aj niekto, kto svoju vyhrážku raz dokoná a zabije. Lebo k tomu vyhrážky smerujú,“ upozornila hlava štátu.

Útoky na Martu Jančkárovú v spoločnom vyhlásení odsúdili aj šéfredaktori 4 slovenských médií. Podľa predstaviteľov Sme, Denníka N, Aktualít a TV Markíza robia politici cielene z novinárov terče. „Svojimi vyjadreniami, v ktorých označujú novinárov za zradcov a nepriateľov národa, podnecujú voči nim nenávisť. Ani piate výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nie je pre nich dostatočné memento,“ píšu.

22. apríla 2023, 9:00 Čas čítania 1:52 Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať

Bezprecedentné útoky na redaktorku odsúdila aj Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave „Nenávistné útoky, navyše v období, keď si pripomíname piate výročie brutálneho zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, sú neprípustným útokom na slobodu médií, bezpečnosť novinárov a základné demokratické princípy existencie nášho štátu,“ uviedla dekanka fakulty Iveta Radičová.

Peter Pellegrini vidí možnú dopredu pripravenú hru

Verbálnymi útokmi na novinárov a legislatívnymi možnosťami ochrany pracovníkov médií sa bude už zajtra zaoberať aj Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá, ktorého mimoriadne rokovanie inicioval jeho predseda Kristián Čekovský.

Z politických aktérov odsúdili vyhrážky novinárke okrem SaS, Progresívne Slovensko, KDH, ODS aj predseda Hlasu Peter Pellegrini, ktorý vidí za postupom Smeru-SD možnú dopredu pripravenú a inscenovanú hru.


„Nasilu si vynucovať, že v televíznej relácii bude niekto, koho nepozvú, nie je podľa mňa najsprávnejšie. Mám vám povedať pravdu? Myslím si, že to bola dopredu pripravená a inscenovaná hra,“ uviedol Pellegrini s tým, že v Smere-SD možno dopredu vedeli, čo nastane a ako to využiť na svoju medializáciu.

K výhražným e-mailom a telefonátu došlo podľa RTVS po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka Zuzana Čaputová, a po relácii odvysielanej 25. februára, do ktorej sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla.


Vo veci vyhrážok voči redaktorke RTVS Marte Jančkárovej už začala Národná kriminálna agentúra trestné stíhanie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia