Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
26. februára 2023, 16:55
Čas čítania 0:54

Úrady práce budú preplácať jazykové kurzy, vodičáky skupiny C a D, ale aj zváračské a iné. Štát vyčlenil 8 miliónov

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Medzi najžiadanejšie patria špecializované PC kurzy, zváračské kurzy či kurzy súvisiace s profesiou vodiča motorových vozidiel (najmä vodičské oprávnenie skupiny C a D).

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci unikátneho projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa schválili vzdelávanie pre občanov za viac ako 8 miliónov eur. Vzdelávacie kurzy podľa vlastného výberu úrady zaplatia v plnej výške zamestnancom, živnostníkom, ale aj ľuďom na materskej či rodičovskej dovolenke, informuje rezort na svojich oficiálnych stránkach

Štát ti prispeje aj na remeselný kurz.
Štát ti prispeje aj na remeselný kurz. Zdroj: Pixabay/jannonivergal

Kurz môže absolvovať každý, kto má pocit, že je jeho pracovná pozícia v ohrození, alebo chce kariérne rásť. Záujemcovia môžu zlepšiť napríklad svoje jazykové, počítačové či remeselné zručnosti. Úrady práce už schválili žiadosti bezmála 7000 záujemcom zaplatenie dodatočného vzdelania v bežných, ale aj menej rozšírených oblastiach, ako napríklad v oblasti inštalácie fotovoltických systémov, environmentálneho rozvoja a odpadového hospodárstva či kybernetickej bezpečnosti.

Anketa:
Plánuješ využiť štátny príspevok na zlepšenie kariérneho života?
Áno, konečne s niečím takým prišli.
Nie, som spokojný so svojou prácou a vzdelaním.
Áno, konečne s niečím takým prišli.
93 %
332 Hlasov
Nie, som spokojný so svojou prácou a vzdelaním.
7 %
25 Hlasov

Medzi najžiadanejšie patria špecializované PC kurzy, zváračské kurzy či kurzy súvisiace s profesiou vodiča motorových vozidiel (najmä vodičské oprávnenie skupiny C a D). Podľa slov generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karola Zimmera je podľa vysokého počtu žiadostí zjavné, že ľudia majú chuť vzdelávať sa a ambície profesionálne napredovať. „Záujemca o zamestnanie skutočne neplatí nič, úrady práce zaplatia občanom kurz po jeho úspešnom absolvovaní v plnej výške,“ dodáva.

Rezort na svojom webe ďalej uvádza, že úrad práce každú žiadosť posúdi a v prípade, ak príspevok na vzdelávanie schváli, uzatvorí so záujemcom dohodu o poskytnutí príspevku. Jednou zo základných podmienok na uhradenie 100 % nákladov na vzdelávanie je úspešné ukončenie vzdelávania najneskôr do 15. októbra 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia