Pol promile alkoholu v krvi zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody až o sto percent. Občianske združenie Pi s rozumom upozorňuje, že slovenský parlament by mal riešiť zásadný problém a tým je ľahká dostupnosť a nízka cena piva a vína.
V minulom roku odhalili policajné kontroly 10 000 vodičov pod vplyvom alkoholu. Občianske združenie Pi s rozumom upozorňuje, že slovenský parlament by mal riešiť zásadný problém a tým je ľahká dostupnosť a nízka cena najčastejšie konzumovaných alkoholov, ktorými sú pivo a víno. Ku všetkým druhom alkoholu by mala vláda pristupovať rovnako.
Občianske združenie v tlačovej správe píše, že takmer polovica z vodičov pod vplyvom alkoholu mala viac ako jedno promile. Na porovnanie, podľa polície už 0,5 promile alkoholu v krvi zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody až o 100 percent. Pri 0,8 promile je to nárast až o 400 percent.
Viaceré štúdie ukázali, že alkohol za volantom má na vodiča výrazný vplyv. Ako sa vyjadril Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR: „Na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív potrebuje muž vážiaci 85 kg asi osem hodín, žena vážiaca 60 kg potrebuje na odbúranie alkoholu z dvoch veľkých pív až deväť hodín.“ Aj pivo či víno za volantom teda dokážu spôsobiť zhoršený úsudok a zníženú schopnosť koncentrácie.
Nezáleží na druhu, ale množstve
Podľa Tomáša Hubu z OZ Pi s rozumom je problém Slovenska aj v rozdielnom prístupe k rôznym druhom alkoholu: „Z vedeckých výskumov jasne vyplýva, že alkohol je len jeden, nie je dôležitý druh alkoholického nápoja, ale jeho množstvo. Pivo, víno aj destiláty obsahujú rovnaký alkohol – etanol. Pre lepšiu predstavu – rovnaký obsah alkoholu je v 2,5 dcl piva, 1 dcl vína alebo 3 centilitroch destilátu. Nezáleží teda na tom, čo pijete, ale koľko toho pri jednom posedení vypijete.“
Ukazujú to aj viaceré výskumy a štúdie, napríklad WHO. Alkohol obsiahnutý vo víne a v pive tak predstavuje rovnaké zdravotné riziko a spôsobuje rovnakú ujmu. Pritom práve tieto druhy sú najľahšie dostupné pre vodičov aj pre tínedžerov, a to predovšetkým z finančného hľadiska. Alarmujúce je aj to, že väčšina dospelých ich nepovažuje za skutočný alkohol.
Slováci vypijú 374 miliónov litrov piva ročne
Pivo je najpredávanejším alkoholickým nápojom na Slovensku vôbec. „Ako uvádza Štatistický úrad SR, za rok ho Slováci vypijú neuveriteľných takmer 374 miliónov (!) litrov,“ uvádza sa v tlačovej správe. „Druhým v poradí je víno, ktorého sa vypije 87 miliónov litrov, a nakoniec sú to destiláty, ktorých ročne skonzumujeme 52 miliónov litrov.“
Inštitút finančnej politiky uvádza, že najvyššiu daň majú destiláty, ako whisky, vodka či likéry. Výrazne nižšiu daň majú šumivé vína, vermuty a pivá a nulovú daň, teda nezdanené, sú tiché vína, ovocné vína, ale aj medovina, cider, perry či zázvorové alebo sladové pivo.
„Odvod spotrebnej dane z liehu je 43-krát vyšší ako odvod z vína, pričom spotreba liehovín je výrazne nižšia ako piva a vína. Práve nízka cena týchto dvoch druhov alkoholu vinou neférového zdanenia zvyšuje ich dostupnosť, atraktivitu, no takisto ich konzumáciu,“ dodáva Tomáš Huba.