Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
9. februára 2023, 17:38
Čas čítania 0:36

Náš internet cez Starlink nesmiete používať ako zbraň, pohrozila Ukrajincom šéfka firmy SpaceX. Kyjevu obmedzili jeho schopnosti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prezidentka spoločnosti SpaceX sa na podujatí vyjadrila, že Starlink bol poskytovaný na humanitárne účely, nie ako zbraň.

Spoločnosť Elona Muska SpaceX obmedzila Ukrajine využívanie satelitnej internetovej služby po tom, čo zistila, že službu využívala ukrajinská armáda napríklad na ovládanie dronov, ktorými vyhľadávala ruské pozície na fronte, informovala televízia BBC

V začiatkoch invázie dostala Ukrajina množstvo terminálov Starlink, ktoré sa pripájajú k satelitom a umožňujú tak ľuďom pripojiť sa na internet. Spoločnosti SpaceX sa však nepozdáva, že Ukrajinci začali Starlink využívať nielen na komunikáciu medzi vojakmi, ale aj na ofenzívne akcie.

V stredu na podujatí v americkom Washingtone prezidentka firmy SpaceX Gwynne Shotwellová vysvetlila, že technológia Starlink „nikdy nebola určená na to, aby bola použitá ako zbraň“. Hovorila aj o tom, že vybavenie a požívanie Starlinku na Ukrajine bolo poskytnuté na humanitárne účely.

Ukrajinská armáda zareagovala, že si firmy musia vybrať, na ktorej „strane“ konfliktu stoja.
Mohli by sa pripojiť k Ukrajine a „právu na slobodu“, alebo si vybrať Rusko a jeho „právo“zabíjať a obsadzovať územia,“ napísal na Twitteri prezidentov poradca Mychajlo Podoľak.

Domov
Zdieľať
Diskusia