Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
4. februára 2023, 19:35
Čas čítania 0:48

20-ročnú youtuberku z Iraku zabil vlastný otec. Vražda „zo cti“ vyvolala v krajine pobúrenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vraždy zo cti sa v Iraku dejú bežne, krajina sa však proti nim búri. Otca mladej youtuberky nahneval fakt, že sa rozhodla žiť sama v Turecku.

Dvadsaťdvaročnú Tibu al-Aliovú zabil jej otec 31. januára. Na Twitteri to uviedol hovorca ministerstva vnútra Saad Maan. Dôvodom údajne bola otcova nespokojnosť s tým, že sa jeho dcéra rozhodla žiť sama v Turecku. Píše o tom The Guardian

Smrť mladého dievčaťa vyvolala okamžitú vlnu kritiky v krajine. Ľudia sa dožadujú zodpovednosti a v reakcii na jej smrť vyzvali na nedeľné protesty v Bagdade. „Ženy v našej spoločnosti sú rukojemníčkami zaostalých zvykov v dôsledku absencie právnych odstrašujúcich prostriedkov a vládnych opatrení. Tie v súčasnosti nezodpovedajú rozsahu zločinov domáceho násilia,“ napísala na Twitteri politička Ala Talabaniová.

Krutú smrť odsúdila aj organizácia pre ľudské práva Amnesty International. „Iracký trestný zákonník stále zaobchádza so zločinmi zo cti, ktoré zahŕňajú násilné činy a vraždy, veľmi mierne,“ uviedla. 

Aktivistka za ľudské práva Hanaa Edwardová poskytla informácie, z ktorých vyplýva, že podľa hlasových záznamov mala Aliová na odchod do Turecka vážny dôvod. Údajne opustila rodinu z dôvodu sexuálneho napadnutia zo strany svojho brata. Z Turecka sa vrátila domov, aby navštívila príbuzných a vyriešila si spor s otcom. Ten sa podľa anonymného policajného zdroja ťahal už niekoľko rokov. 

Aliová si získala priaznivcov na Youtube, kam pridávala videá zo svojho každodenného života. Často sa v nich objavoval aj jej snúbenec. 

Domov
Zdieľať
Diskusia