Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
6. februára 2023, 12:30
Čas čítania 4:52

VIDEO: Takto nás bombardovali Rusi, kým som rozdával humanitárnu pomoc. S ťažkým opuchom mozgu som sa sám odviezol do nemocnice

Kategória:
Reportáže
Uložiť Uložené

„Bežný“ deň v Bachmute sa zo sekundy na sekundu zmenil na boj o holý život. Civilisti a deti odchádzali z humanitárneho bodu, keď vtom začali do bezprostredného okolia dopadať ruské rakety. Žiaľ, tie vzali život minimálne jednému ukrajinskému vojakovi.

Ticho pred búrkou

Piati mŕtvi civilisti, traja dobrovoľníci. Taká je štatistika za uplynulý deň, s ktorou prichádzam do Bachmutu. Humanitárny bod, na ktorom zahynuli, je od toho, kam sa chystám ja, vzdialený necelé dva kilometre. Deň vyzerá štandardne, teda plný obstrelov. No našťastie sa zatiaľ držia ďalej odo mňa a od humanitárneho bodu. Slnečná obloha sa snaží trochu klamať a navodiť zavádzajúci pocit akéhosi „bezpečia“. Toto slovo som však už dávno vylúčil zo svojho slovníka.

Ivan Koribanič, Bachmut
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanic


Približne hodinu trávim s izraelským filmárom Orim Aviramom, ten je už na odchode domov. V detskom kútiku, ktorý je takisto súčasťou humanitárneho bodu, hľadám malého, 5-ročného chlapčeka Vovu. S ním som si deň predtým sľúbil, že sa vrátim, pretože sa so mnou chcel pohrať. No nikde ho nevidím, jeho kamarátka Kristína mi vraví, že Vova ochorel, a preto zostal s rodičmi v pivnici. Pomaly sa schyľuje k času, keď sa humanitárny bod zatvára. Zostáva približne 20 minút.

Detský kútik v humanitárnom bode v Bachmute.
Detský kútik v humanitárnom bode v Bachmute. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

2 sú málo, 3 tiež

Pripájam sa preto ešte na Starlink, ktorý tam civilisti majú k dispozícii. Pozerám si vývoj frontu, či sa v Bachmute niečo pohlo. Sotva mi načíta internet, keď v tom nami otrasie výbuch. Asi 100 ľudí sa odrazu nahrnie dnu, chcú sa skryť.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Miestnosťou sa prirodzene začne niesť panika, krik, plač. Vychádzam von, kontrolujem, či niekomu netreba poskytnúť základné ošetrenie, prípadne ho odtiahnuť dovnútra. Našťastie nikoho nevidím, iba 3 civilistov bežiacich dnu. Čo však vidím, je miesto dopadu. Delostrelecký granát zasiahol budovu 50 metrov od nás.

Je mi jasné, že nemám veľa času, preto sa rýchlo skrývam aj ja. Ruská taktika totiž spočíva v tom, že na dané miesto po chvíli priletí aj druhá strela, pokojne aj tretia. Ich cieľom je tak napáchať čo najväčšie škody, pretože sa dá predpokladať, že po zásahu sa okolo dopadu zbehnú ľudia, ktorí budú chcieť ratovať, čo sa dá. Nemýlim sa, stenami rezonuje ďalší výbuch.

Humanitárny bod v Bachmute bol plný civilistov, medzi nimi aj deti.
Humanitárny bod v Bachmute bol plný civilistov, medzi nimi aj deti. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič


Už-už sa zdá, že je po „šou“. Stojím vo vchodových dverách, vonku nikto nie je. Čakám, či teda skupinovo odídeme alebo ešte pár minút prečkáme. V tom nami otrasie obrovský výbuch, maximálne 30 metrov od nás. Nanešťastie z toho odchádzam azda najhoršie, pretože som stál rovno vo dverách. Tlaková vlna tak najprv zasiahla mňa. Už po pár sekundách mám veľké bolesti hlavy, no adrenalín pracuje, preto dokážem fungovať v rámci možností normálne. „Vypnite internet!“ kričí Svitlana, hlavná koordinátorka humanitárneho bodu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 130444 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dopadla situácia s bombardovaním.
  • Ako vyzeral transport do nemocnice.
  • Ako vyzerala hospitalizácia a čo všetko zahŕňala.
Domov
Zdieľať
Diskusia