Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
4. februára 2023, 9:00
Čas čítania 1:29

Na severe Slovenska dnes hrozí orkán, varuje SHMÚ. Pod Tatrami pokračuje snehová kalamita

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa hydrometeorologického ústavu extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Na severnom a strednom Slovensku sa môže v sobotu na horách vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Okrem toho hlási SHMÚ na mnohých miestach husté sneženie a výdatný dážď, ktorý môže viesť k poľadovici. Ústav vydal pre viaceré okresy výstrahu tretieho stupňa.

Silný vietor na celom Slovensku

Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Meteorológovia očakávajú, že vietor dosiahne v nárazoch rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu, v priemere 110 až 120 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa nich extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Silnejší vietor na horách sa môže podľa SHMÚ vyskytnúť aj inde. Pre viaceré okresy na severnom, strednom, východnom a južnom Slovensku platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Na celom území bude veternejšie aj mimo hôr, platia výstrahy prvého a druhého stupňa.

mapa, vietor, snezenie, shmu
Zdroj: SHMÚ

Výstrahy aj pred hustým snežením a kalamitou

Na severnom Slovensku treba počítať aj so silným snežením, miestami môže napadnúť od 20 do 50 centimetrov snehu. Meteorológovia vo viacerých regiónoch varujú aj pred snehovými jazykmi a závejmi, ako aj poľadovicou.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vyhlásená kalamita pre sneženie platí na Orave, Liptove, Kysuciach a Hornom Považí. Rovnako aj v Poprade, Kežmarku, Martine a Turčianskych Tepliciach. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Sneh komplikuje dopravu aj na ďalších miestach Slovenska.


Obmedzenia naďalej platia aj pre horské priechody. Pre nákladné vozidlá nad desať metrov dĺžky uzatvorili horský priechod Donovaly, Príslop a Kremnické Bane. Horský priechod Dobšiná je uzatvorený pre dopravu nad 3,5 tony.


V severných okresoch západného a stredného Slovenska je obmedzená viditeľnosť na 100 metrov. V Námestove na cestách tretej triedy treba počítať aj s tvorbou snehových jazykov. Mrznúce mrholenie je v Čebovciach a vo Veľkom Krtíši.


Cestári upozornili, že cesty tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou a v Lučivnej sú pre silný vietor a záveje uzatvorené. Cesta druhej triedy medzi Srdiečkom a Bystrou je zjazdná len so snehovými reťazami. Tie sú nutné pre vozidlá nad 3,5 tony aj na cestách tretej triedy v obvodoch Haligovce a Spišská Stará Ves.


Dopravu komplikujú aj popadané stromy na viacerých miestach Slovenska. Zasnežené a neupravené cesty sú takisto v okolí Prešova. S hustým snežením a neupravenými cestami treba počítať aj na horskom priechode Fačkov a Čertovica.

Domov
Zdieľať
Diskusia