Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. februára 2023, 6:47
Čas čítania 1:00

Ceny bytov na Slovensku klesajú. V týchto okresoch dnes kúpiš nehnuteľnosť najvýhodnejšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny bývania prekvapivo najviac poklesli v Bratislavskom kraji.

Trhová hodnota nehnuteľností na bývanie klesla v poslednom štvrťroku 2022 oproti tretiemu kvartálu o 1,94 %. Najvýraznejší prepad cien zaznamenali v Žilinskom a Bratislavskom kraji, a to medzi októbrom a novembrom. Uviedli to analytici Národnej banky Slovenska.


Ceny najviac poklesli v Bratislavskom kraji, po ňom nasledoval s odstupom Žilinský kraj. Najmenej ceny klesali len v Trnavskom a Banskobystrickom kraji.

Dominantnými okresmi, ktoré negatívne ovplyvnili štatistiku celého kraja, boli za Žilinský kraj Čadca a Žilina a v Bratislave to bola Bratislava III. NBS v analýze konštatovala, že „priemerná cena rezidenčných nehnuteľností medzi štvrťrokmi klesla takmer o 53 eur za štvorcový meter (m²) na úroveň 2 660 eur za m²“. Prepad cien tak celkovo spôsobil vymazanie rastu v treťom štvrťroku a v medziročnom porovnaní sa rast cien spomalil o 15 %.

Ceny domov stále atakujú maximá

Ceny bytov v poslednom kvartáli klesli v priemere o 2,6 % s tým, že išlo najmä o troj- a päťizbové byty, uviedla centrálna banka. Rovnako sa medzištvrťročne znižovala hodnota domov, cena tam klesla na úroveň 2,3 %. V porovnaní medziročných štatistík išlo pri bytoch o pokles vo výške 14,4 % a pri domoch je cena stále vyššia ako vlani, a to o 7,8 %.


Celkový pohľad na realitný trh v analýze NBS poukázal na vrchol, aký nehnuteľnosti dosiahli v júli, potom išla úroveň ich cien nadol. Pokles zaznamenal okrem Žilinského a Bratislavského kraja aj Nitriansky, tam však išlo o mierne negatívny zostup. Zato Košický a Prešovský kraj evidovali postupný rast cien nehnuteľností, a to aj v treťom štvrťroku s tým, že ich hodnoty začali klesať od októbra.

bývanie, byty, nehnuteľnosti
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová
Domov
Zdieľať
Diskusia