Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
22. januára 2023, 11:45
Čas čítania 1:13

Fico: Výsledky referenda sú ohromujúce. Pri najbližších voľbách dôjde k zmene

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Líder Smeru zároveň kritizuje neúčasť troch najvyšších ústavných činiteľov.

Účasť na sobotňajšom referende naznačuje, že pri najbližších parlamentných voľbách dôjde k zmene vlády. Vyhlásil to líder Smeru-SD Robert Fico. Výsledok referenda považuje za ohromujúci. Dodal, že strana zaň preberá plnú zodpovednosť.

„Napriek tomu, že to bolo mediálne a zo strany koalície a prezidentky najignorovanejšie referendum v histórii Slovenska, včera došlo k referendovým urnám 1,2 milióna voličov, ktorí do referenda prišli s jasnou víziou. Vedeli, že chcú predčasné parlamentné voľby, vedeli, že chcú zmenu,“ uviedol Fico.

Podotkol, že ak ľudia prídu k ďalším parlamentným voľbám minimálne v takomto počte, zmena je garantovaná. Poďakoval všetkým stranám, ktoré pomohli referendum uskutočniť, ako aj všetkým, ktorí sa na ňom zúčastnili. Kritizuje neúčasť troch najvyšších ústavných činiteľov.

„Je neuveriteľné, že pri takejto forme demokracie traja najvyšší ústavní činitelia odignorovali účasť,“ povedal. Tvrdí, že ak by sa k tomu postavili inak, „mohol sa problém vyriešiť už včera“.


Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy SR.

Predstavitelia strany Smer-SD nesú podpísané petičné hárky za referendum.
Predstavitelia strany Smer-SD nesú podpísané petičné hárky za referendum. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Na výsledok referenda reagovala aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. Zmena ústavy podľa nej musí byť pre parlament prioritou aj po ňom. Vyzýva predovšetkým strany SaS a hnutie Sme rodina, aby presadili júnový termín predčasných volieb. 


„Je neprijateľné, aby odvolaná vláda bez akéhokoľvek mandátu a bez mnohých kompetencií viedla Slovensko desať mesiacov, teda takmer pätinu celého volebného obdobia,“ skonštatoval líder strany Peter Pellegrini.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Hlas-SD odmieta interpretácie, podľa ktorých je neúspešné referendum vyjadrením podpory súčasnej vláde či koalícii. „Vláda má naďalej historicky najvyššiu nedôveru v očiach občanov a dve tretiny z nich si želajú predčasné voľby čím skôr. Vyzývam preto koaličných poslancov, aby toto želanie vypočuli. Slovensko potrebuje predčasné voľby čím skôr, aby dostalo nádej do budúcnosti a novú, kompetentnú a zodpovednú vládu, ktorá ho vyvedie z krízy,“ uviedol Pellegrini.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Na včerajšom referende sa zúčastnilo 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Deviate referendum v histórii samostatnej SR inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Domov
Zdieľať
Diskusia