Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR Radka Klučárová
19. januára 2023, 16:47
Čas čítania 0:59

Návod: Kedy a ako hlasovať v referende o predčasných voľbách?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Referendum bude platné iba v prípade, ak dosiahne účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

Referendum o predčasných voľbách sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy.

Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami, ktoré sú však pri jeho propagácii oveľa pasívnejšie ako strana Roberta Fica. Referendum bude platné iba v prípade, ak dosiahne účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

Kto a ako sa na referende môže zúčastniť? 

Na referende sa môže zúčastniť každý občan Slovenskej republiky, ktorý v čase konania referenda dovŕšil vek 18 rokov. Volič musí mať trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovať môže iba na území Slovenskej republiky vo volebnom okrsku, v ktorého zozname je zapísaný. Volič, ktorý chce o otázke referenda rozhodnúť mimo svojho trvalého bydliska, musí požiadať o hlasovací preukaz. 

Hlasovací preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Požiadať oň môže už len osobne, najneskôr posledný pracovný deň pred referendom, čiže v piatok (20. 1.) v úradných hodinách obce. Požiadať o hlasovací preukaz sa dá aj cez osobu splnomocnenú žiadateľom. Urobiť tak môže tiež do 20. januára.

referendum
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Hlasovanie z karantény

V referende budú môcť hlasovať aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. Ak chcú hlasovať, musia o to požiadať najneskôr do piatka (20. 1.) do 12.00 h. Nahlásiť sa treba telefonicky na čísle, ktoré zverejnil okresný úrad. V deň volieb za nimi prídu členovia špeciálnej volebnej komisie so špeciálnou schránkou. Vyplýva to z informácií na webe Ministerstva vnútra SR.

referendum
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia