Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. januára 2023, 20:56
Čas čítania 1:27

Valí sa na Slovensko kalamita? Za jedinú noc na stredu napadne až úctyhodných 20 cm snehu, varuje SHMÚ

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sneženie sa má postupne dostať aj do nižších polôh.

Na strednom a východnom Slovensku môžeš očakávať intenzívne zrážky vrátane sneženia aj počas najbližšej noci na stredu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na Facebooku.


Meteorológovia vysvetľujú, že za zrážkovou činnosťou je pásmo teplého frontu a tlaková níž v jadranskej oblasti, ktorá sa presúva nad územie SR. „Vysoká oblačnosť teplého frontu od juhozápadu pribúda už v týchto chvíľach, pričom bude ďalej mohutnieť, až z nej postupne začnú vypadávať aj zrážky,“ uviedli meteorológovia zo SHMÚ.


Najmä v prvej polovici noci očakávajú výdatné zrážky v Banskobystrickom kraji a na východe, kde miestami spadne desať až 25 milimetrov zrážok, na krajnom východe ojedinele aj viac. Hodinová intenzita môže ojedinele presiahnuť päť milimetrov za hodinu, čo charakterizuje silný dážď alebo silné sneženie a veľké vločky. Sneženie sa má pritom postupne dostať aj do nižších polôh.


„V Banskobystrickom kraji, na Gemeri, Spiši, čiastočne aj Šariši a Liptove miestami napadne desať až 20 centimetrov (cm) snehu, najmä v polohách nad 400 metrov. Na pomedzí regiónov Spiš, Horehronie a Gemer môže ojedinele napadnúť aj viac ako 20 cm snehu,“ informuje SHMÚ.

Sneh bude ťažký a mokrý, predpovedá SHMÚ

„Snežiť bude pri teplote okolo nula stupňov Celzia, sneh bude ťažký a mokrý, navyše bude spočiatku fúkať aj mierny až čerstvý východný vietor,“ dodávajú, upozorňujúc na zvýšené riziko vzniku škôd a obmedzení v doprave v dôsledku spadnutých stromov a elektrického vedenia. Odporúčajú vyhnúť sa počas noci prejazdu horských priechodov.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

„V druhej polovici noci zrážky síce zoslabnú, no po oteplení bude napadnutý sneh ešte ťažší, čo môže spôsobiť ďalšie škody,“ varujú meteorológovia. Po oteplení a roztápaní snehu očakávajú počas stredy opätovné ochladzovanie a možné výdatnejšie zrážky na krajnom východe SR.

„V tejto časti nášho územia tak za 24 hodín miestami spadne 30 až 50 mm zrážok, čo už môže vyvolať aj stupne povodňovej aktivity,“ upozornili odborníci z SHMÚ. Dodali, že približne 20 mm zrážok spadne ojedinele aj na juhu stredného Slovenska a v Košickom kraji, kde v kombinácii s topením snehu môže taktiež dôjsť k stúpaniu vodných tokov.


Pred zrážkami vystríha SHMÚ vo vydaných výstrahách, pričom na Horehroní, na Spiši a v Gemeri platí zvýšená výstraha druhého stupňa. V centrálnej časti SR je potrebné počas noci a rána rátať s tvorbou snehových jazykov a závejov.

Domov
Zdieľať
Diskusia