Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. januára 2023, 7:08
Čas čítania 0:55

Zomrel jeden z najlepších gitaristov všetkých čias. S hercom Johnnym Deppom sa v posledných mesiacoch vydali na turné

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rockový gitarista Jeff Beck zomrel vo veku 78 rokov. Časopis Rolling Stone ho zaradil na piate miesto v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias. Spolupracoval napríklad aj s Davidom Bowiem, Mickom Jaggerom alebo so Steviem Wonderom.

Vo veku 78 rokov zomrel anglický rockový gitarista Jeff Beck. Spolu s Ericom Claptonom a Jimmym Pageom bol jedným z troch najvýznamnejších gitaristov, ktorí pôsobili v legendárnej skupine The Yardbirds. O Beckovom utorňajšom úmrtí informovala v stredu večer jeho rodina.


„V mene rodiny s hlbokým a úprimným zármutkom informujeme o odchode Jeffa Becka. Včera pokojne zomrel po tom, ako sa náhle nakazil bakteriálnou meningitídou,“ teda zápalom mozgovým blán, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach a hudobníkovej webovej stránke.


Osemnásobný držiteľ cien Grammy a ďalších hudobných ocenení Jeff Beck sa narodil v roku 1944 vo Wallingtone neďaleko Londýna.

Uznávaným hudobníkom sa stal v 60. rokoch minulého storočia, keď krátko pôsobil v kapele The Yardbirds, v ktorej nahradil Erica Claptona. Neskôr založil hardrockovú skupinu Beck, Bogert & Appice a odštartoval aj vlastnú úspešnú sólovú kariéru, hoci nedosiahol také komerčné úspechy ako mnohí ďalší jeho kolegovia.

Jeff Beck, gitarista
Zdroj: Jeff Beck (Instagram)


Časopis Rolling Stone ho zaradil na piate miesto v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias. Do Rokenrolovej siene slávy bol uvedený až dvakrát: v roku 1992 ako člen The Yardbirds a v roku 2009 ako sólový hudobník.


Gitarový virtuóz Jeff Beck nahrával väčšinou inštrumentálne skladby, v ktorých kombinoval prvky rôznych štýlov: od blues rocku a súčasného gitarového rocku, elektronickej hudby, jazz fusion až po heavy metal.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ako štúdiový gitarista sa podieľal na projektoch mnohých hudobníkov. Spolupracoval napríklad aj s Davidom Bowiem, Mickom Jaggerom alebo so Steviem Wonderom.

Domov
Zdieľať
Diskusia