Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
8. januára 2023, 11:33
Čas čítania 0:48

Hlavný hygienik Ján Mikas predpovedá, aké choroby nás v roku 2023 potrápia najviac: Druhý vrchol chrípkovej sezóny príde čoskoro

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V januári a vo februári sa pravdepodobne musíme nachystať na druhý vrchol počas chrípkovej sezóny, tvrdí hlavný hygienik.

Medzi hlavné epidemiologické výzvy budúceho roka patrí chrípka, ochorenie COVID-19, akútne respiračné ochorenia a ochorenia gastrointestinálneho traktu. Pre TASR to uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

„Môžu to byť tiež ochorenia, ktoré sú raritné, ale veľmi nebezpečné, napríklad hemoragické horúčky, ako napríklad ebola a podobne. Očakávame to raritne, možno sa to ani nevyskytne, ale tiež musíme byť na to nachystaní,“ dodal.


Hlavný hygienik poukázal, že celoštátna chrípková epidémia v tejto sezóne vypukla ešte pred vianočnými prázdninami, zatiaľ čo väčšinou býva na prelome januára a februára. „V januári a vo februári sa pravdepodobne musíme nachystať na druhý vrchol počas chrípkovej sezóny,“ doplnil. Silnejšia aktivita chrípky je podľa neho okrem iného následkom uvoľnenia pandemických opatrení či relatívne nízkej zaočkovanosti.

Rodičia svoje deti očkujú menej

Celoslovenská zaočkovanosť pri niektorých ochoreniach, proti ktorých sa povinne očkuje, klesla z 99 na asi 95 percent. Pripomína rodičom, aby dali svoje deti zaočkovať proti ochoreniam v rámci pravidelného povinného očkovania.


„Môže sa stať, že ak veľa ľudí odmietne zaočkovať svoje deti v určitom regióne, respektíve v určitej imunologickej kapse, tak tam potom môže vzniknúť epidémia závažného ochorenia,“ upozornil.


Poukázal pri tom na epidémiu osýpok v roku 2018 na východnom Slovensku. „Ak sa do nezaočkovanej populácie dostane infikovaný, vznikne epidémia,“ vysvetlil.

Späť
Zdieľať
Diskusia