Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. januára 2023 o 9:30
Čas čítania 1:43

Slovensko oslavuje 30. narodeniny. Mečiar a Klaus sa na rozdelení dohodli, ale nadšenie nebolo obojstranné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prvý január sa na Slovensku oslavuje ako štátny sviatok.

Okrem Nového roka si na Slovensku pripomíname aj 30. výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Prvého januára 1993 uzrela Slovenská republika svetlo sveta simultánne s Českou republikou po 74 rokoch spoločnej existencie.


Prvý január sa na Slovensku tradične pripomína ako štátny sviatok Deň vzniku SR, ktorý je aj dňom pracovného pokoja. V Českej republike si tento deň pripomínajú ako Deň obnovy samostatného českého štátu.

O vzniku dvoch nástupníckych štátov rozhodol ústavný zákon o rozpade Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky z 25. novembra 1992. Schválený zákon zrušil ústavný zákon z roku 1991, ktorý umožňoval rozdelenie ČSFR iba na základe referenda. 

Vladimír Mečiar a Václav Klaus diskutujú v záhrade.
Vladimír Mečiar a Václav Klaus diskutujú v záhrade. Zdroj: Reprofoto, archív RTVS


Prvé diskusie o zániku federácie sa začali po roku 1989, keď víťazi parlamentných volieb z roku 1992 Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) pod vedením Vladimíra Mečiara a česká Občianska demokratická strana (ODS) na čele s Václavom Klausom prejavili ochotu dohodnúť sa na rozdelení. Už 17. júla 1992 poslanci Slovenskej národnej rady (SNR) schválili Deklaráciu SNR o zvrchovanosti SR.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Dnešný predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, ktorý sa zúčastnil na rokovaniach, ktoré viedli k rozdeleniu Československa, spomína, že Václav Klaus nebol perspektívou delenia nadšený. Klaus bol podľa neho pragmatickým politikom. „V okamihu, keď bolo zrejmé, že situácia nie je udržateľná, robil všetky kroky tak, aby rozdelenie bolo čo možno najlepšie, najpokojnejšie a z hľadiska budúcnosti čo najperspektívnejšie,“ vysvetlil.

K definitívnemu rozhodnutiu o harmonograme zániku ČSFR dospeli predstavitelia HZDS a ODS v auguste 1992 v Brne. Následne bola 1. septembra 1992 prijatá Ústava SR. Po nadobudnutí jej účinnosti 1. októbra 1992 sa nahradil názov Slovenská národná rada názvom Národná rada Slovenskej republiky.

Už počas prvého dňa existencie samostatnú SR diplomaticky uznalo 93 štátov sveta, medzi nimi Spojené štáty, Rusko, Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo a Čína.


Prvého januára 1993 sa uskutočnila aj spoločná schôdza NR SR a vlády, na ktorej prijali vyhlásenie k vzniku samostatnej SR. Prvým prezidentom SR sa stal Michal Kováč, ktorého poslanci NR SR ako kandidáta HZDS zvolili za hlavu štátu 15. februára 1993.

Káčer: Krajina a jej diplomacia majú za sebou mnoho náročných skúšok

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer pri príležitosti 30. výročia vzniku samostatného Slovenska povedal, že krajina a jej diplomacia majú za sebou mnoho náročných skúšok, ale aj veľkých úspechov vrátane tých najvýznamnejších, vstupu do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.


Pripomenul, že prvé roky po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky poznamenal aj boj o charakter štátu. „Ten sme však zvládli a postupne sa Slovensko postavilo na vlastné nohy a vykročilo smerom k vyspelému svetu. Medzinárodné spoločenstvo nás prijalo medzi seba, rýchlo sme sa stali členmi Organizácie Spojených národov, Rady Európy či Svetovej banky,“ zdôraznil Káčer.

Domov
Zdieľať
Diskusia