Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. decembra 2022, 10:40
Čas čítania 0:36

V Turecku chcú zakotviť právo žien nosiť šatky. V oficiálne sekulárnom štáte sa tak opäť oživí citlivá téma

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Erdogan si chce pred blížiacimi sa voľbami nakloniť konzervatívne časti obyvateľstva.

Turecká vládnuca strana predloží na budúci týždeň parlamentu novelu ústavy, ktorá zakotvuje právo žien nosiť šatky v práci a v každodennom živote. V Turecku, ktoré je oficiálne sekulárnym štátom, sa tak opäť oživí citlivá téma.

Ide o značne spolitizované rozhodnutie, ktoré prichádza len šesť mesiacov pred prezidentskými voľbami. Tento súboj bude podľa analytikov pre aktuálneho prezidenta Erdogana veľmi tesný.

K nastoleniu témy šatiek a úvahám o príslušných ústavných zmenách Erdogana zrejme dotlačil jeho pravdepodobný vyzývateľ zo sekulárnej Republikánskej ľudovej strany. Ten sa snaží získať Erdoganových hlavných stúpencov a odobrať jeho strane časť voličov.

Erdogan odmieta výroky, že v Turecku existuje diskriminácia zahalených či nezahalených žien v školách alebo vo verejnej službe. Tvrdí, že sloboda v rozhodovaní o šatkách bola dosiahnutá práve za jeho vlády.

Turecké feministky, ktoré horlivo podporujú protesty v susednom Iráne, vyvolané smrťou Kurdky vo väzbe, považujú Erdoganove postoje týkajúce sa nosenia šatky zväčša za snahu zabezpečiť si podporu najkonzervatívnejších skupín obyvateľstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia