Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
4. decembra 2022, 13:14
Čas čítania 1:46

Čo sa stane, ak padne vláda a príde k regulácii paragrafu 363? Prezidentka Zuzana Čaputová hovorí o stave krajiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V relácii O 5 minút 12 dnes prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová odpovedala na otázky týkajúce sa aktuálneho stavu našej krajiny.

Prezidentka sa minulý týždeň v parlamente zmienila o stave republiky. Hovorila o tom, aké sú východiská z rôznych situácií, v ktorých sa krajina zmieta, a ako sa dostať z krízy, v ktorej sa nachádzame. 

Dnes v relácii O 5 minút 12 rozprávala viac o tom, čo by sa malo zmeniť a ako vníma situáciu ona sama.

V úvode Zuzana Čaputová vyjadrila svoje obavy z nespokojnosti ľudí so smerovaním krajiny. Všetci politici sa podľa nej musia nad vzniknutou situáciou zamyslieť. „Súvisí to s tým, že žijeme náročnú dobu. Potrebujeme pokojné vedenie štátu. Ideme úzkou lávkou, pod nami je neznámo, teda množstvo kríz, do ktorých sa môžeme prepadnúť. Musíme venovať pozornosť každému kroku. Niekedy sa nám pod nohami lávka doslova triasla. Potrebujeme pokojné a racionálne vedenie,“ hovorí prezidentka. 

Ak by došlo v parlamente k vysloveniu nedôvery vláde, prezidentka Zuzana Čaputová by bola povinná odvolať ju a poveriť nejakú vládu vedením krajiny. To, čo by nasledovalo, by podľa nej záviselo od vyjednávania s konkrétnymi politickými hráčmi v parlamente.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Môžem dočasne poveriť aj vládu Eduarda Hegera (OĽaNO), kým zostaví novú vládu, aby viedla krajinu. Potom nastupuje možnosť buď zostavenia vlády na profile aktuálneho parlamentu, ak sa tam nájde príslušná väčšina, alebo tzv. úradníckej vlády,“ uviedla k možnostiam, ak by došlo k pádu vlády.

Prezidentka pripomína, že občania môžu hlasovať o skrátení volebného obdobia v januárovom referende. To sa bude konať po sviatkoch 21. januára, za čo opäť prezidentka čelila kritike. „Akýkoľvek termín by som vybrala, opozícia by na mňa útočila. Termín bol prekonzultovaný a vybrali sme prvý možný termín tak, aby bol komfortný a spoľahlivý aj pre ľudí, ktorí budú hlasovať zo zahraničia.“

„Nebudem ľudí odrádzať od referenda, inštitút referenda si veľmi vážim. Ľudia majú právo ho využiť, avšak vnímam ho ako nástroj jednej politickej strany,“ dodáva.

Zuzana Čaputová sa vyjadrila aj k otázke kritiky od opozície. Prekračuje podľa nej spoločenské normy. Podľa prezidentky je vecná kritika na mieste, avšak hrubé osobné útoky na ňu sú už cez čiaru. „Ide najmä o podozrenia, že slúžim inej moci, že som americkou agentkou, čo je výmysel. Je to citlivé a nebezpečné, ľudia sa vyhrážajú zabitím a netýka sa to iba mňa, ale aj mojich blízkych“, hovorí a dodáva, že zvažuje ďalšie právne kroky.  

Medzi ďalšie témy, o ktorých prezidentka hovorila, patrí aj paragraf 363. Vyzvala parlament na jeho reguláciu, najmä v prípadoch, ak dôvodnosť stíhania potvrdil súd pri rozhodovaní o väzbe. „Ak tam máme vyjadrenie súdu, stojí za úvahu, či má mať generálny prokurátor právomoc vstupovať do tohto konania. Lebo ide o rozhodnutie, voči ktorému nie je opravný prostriedok,“ povedala.

V rozhovore sa venovala aj témam LGBTI+ ľudí či vojne na Ukrajine. Ľuďom vyjadrila podporu a zastala sa ich práv. 

Domov
Zdieľať
Diskusia