Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták
19. novembra 2022, 16:08
Čas čítania 0:45

Sľubovali zistiť rakovinu z kvapky krvi. Zakladateľka nádejného startupu ide do väzenia na 11 rokov pre podvádzanie investorov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V roku 2014 bola tržná hodnota tejto firmy odhadnutá na približne 9 miliárd dolárov.

Zakladateľku firmy Theranos Elizabeth Holmesovú dnes odsúdili na 11 rokov väzenia. Je vinná z podvádzania investorov. Firma investorom sľubovala revolučnú technológiu, háčik však bol v tom, že technológia nefungovala, informuje denník The Guardian

Holmesová založila firmu Theranos ako 19-ročná po tom, čo odišla z prestížnej americkej školy Stanford. Startup prezentoval svoju technológiu ako niečo, vďaka čomu lekári dokážu zistiť, či pacient trpí rakovinou alebo cukrovkou len z jedinej kvapky krvi. V skutočnosti však išlo o podvod.  

V roku 2014 bola tržná hodnota tejto firmy odhadnutá na približne 9 miliárd dolárov. O rok neskôr však začala hodnota v dôsledku série článkov denníka The Wall Street Journal klesať. Denník publikoval rozhovory so zamestnancami, ktorí tvrdili, že zázračná technológia nefunguje tak, ako by mala. 

„Toto je prípad podvodu, v ktorom vzrušujúci podnik pokračoval s veľkými očakávaniami, len aby bol zmarený skresľovaním, aroganciou a klamstvom,“ uviedol na adresu Elizabeth Holmesovej sudca. Podľa súdu spôsobila Holmesová svojím zavádzaním škodu vo výške pol miliardy dolárov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Som zničená svojimi zlyhaniami,“ povedala. „Posledné roky som každý deň cítila hlbokú bolesť za to, čím si ľudia v dôsledku mojich klamstiev prešli. Ľutujem svoje zlyhania každou bunkou môjho tela,“ dodala Holmesová.

Domov
Zdieľať
Diskusia