Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
19. novembra 2022, 6:41
Čas čítania 0:54

Japonské deti chodia do školy v metavesmíre. Rodí sa celosvetový trend

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Japonské deti chodia do školy v metavesmíre. Rodí sa celosvetový trend
Zdroj: Pexels/Eugene Capon

Sen Marka Zuckerberga o tom, že budeme žiť, študovať, pracovať a baviť sa v metavesmíre, už naberá reálne kontúry.

V japonskom meste Toda bojujú s absenciou školákov moderným spôsobom. Pre deti, ktoré majú problém s dochádzkou, vytvorila neziskovka virtuálne kampusy a učebne, kde sa môžu pripravovať na štúdium v reálnom svete. Absolvujú tam digitálne vyučovanie a zástupcovia mesta veria, že týmto spôsobom ich motivujú vrátiť sa do skutočnej školy.

Absencia je totiž v Japonsku vážnym problémom. Podľa prieskumu tamojšieho ministerstva školstva za rok 2021 vymeškalo takmer štvrť milióna študentov až 30 a viac dní. Predpokladá sa, že príčiny sú hlavne v ochorení covid-19 a v spôsobe, akým deti interagujú s ostatnými. 

metavesmír, metaverzum, metaverse, meta, zuckerberg, vr, virtuálna realita
Zdroj: Pexels/Eugene Capon

Týka sa to celého sveta

Metavesmír ako nástroj výučby pritom využíva už viacero inštitúcií. Tokijská univerzita v júli tohto roka oznámila, že bude ponúkať možnosť študovať technológie práve prostredníctvom metaverza. V Číne zasa Univerzita v Nankingu pripravuje špecializáciu, ktorá zabezpečí študentom vzdelanie vyslovene spojené s ich budúcou prácou súvisiacou s metavesmírom.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

Nejde však iba o ázijský kontinent. V Spojených štátoch amerických pomáha firma M. Zuckerberga Meta univerzitám vytvoriť ich vlastné digitálne kampusy. Celkovo ich má byť desať a v spolupráci so startupom VictoryXR, ktorý má na starosti ich dizajn, tu technologický gigant stojaci za Facebookom investuje 150 miliónov dolárov. 

Problém by mohol nastať vo financovaní, keďže náhlavné sety na VR nie sú najlacnejšia záležitosť a školy musia pre študentov vypracovať systém zápožičiek alebo splátok. Na začiatok však Meta prisľúbila, že potrebný hardvér školám poskytne zadarmo.

Domov
Zdieľať
Diskusia