Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2022, 17:07
Čas čítania 0:45
Adriana Královičová

Gitaru Kurta Cobaina z Nirvany vydražili za veľké peniaze, majiteľ si však na nej nezahrá

Gitaru Kurta Cobaina z Nirvany vydražili za veľké peniaze, majiteľ si však na nej nezahrá
Zdroj: Julien’s Alive
KULTÚRA HUDBA KURT COBAIN
Uložiť Uložené

Odhadovaná suma bola menšia.

Elektrická gitara Kurta Cobaina značky Fender Mustang z roku 1973 bola predaná súkromnou aukčnou spoločnosťou Julien’s Auctions. Frontman skupiny Nirvana ju rozbil počas amerického turné 9. júla 1989 v Pensylvánii, píše Hypebeast.

Gitaru do aukcie uviedla spoločnosť Julien’s Auctions 11. novembra 2022. Aukcia sa skončila 13. novembra 2022. Fender Mustang sa predal za 486 400 dolárov. Odhadovaná cena za tento významný kúsok bola 200 000 až 400 000 dolárov. 

Spevák bol známy tým, že skoro na každom koncerte rozbil svoju gitaru. Nevyjadroval tým vraj hnev, ale radosť. Fender Mustang rozbil na kusy počas piesne Blew. O pár dní neskôr sa zoznámil s hudobníkom Sluggom Cawleym. Vymenili si gitary, pretože Kurt nemal na čom hrať. U Slugga doma si všimol gitaru značky Gibson SG. Na výmenu mu ponúkol svoj rozbitý Fender Mustang. Sluggo súhlasil a dal zničenú gitaru slávnemu hudobníkovi podpísať. 

 
Telo gitary Kurt Cobain na javisku rozbil na dve časti. Spája ho sivá páska. Na gitare zanechal spevák svoj podpis a okrem toho aj obrázok kvetov a odkaz pre Slugga: „Hej, Sluggo, ďakujem za obchod, ak je rock and roll nelegálny, zavri ma do väzenia, Nirvana,“ informuje Julien’s Alive. 

Kurt Cobain Nirvana Kurt Cobain Nirvana Kurt Cobain Nirvana Kurt Cobain Nirvana
Zobraziť galériu
(9)
Domov
Zdieľať
Diskusia