Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
6. novembra 2022, 12:12
Čas čítania 0:57

Irán priznal, že pred vojnou poslal Rusku drony kamikadze. Zelenskyj krajinu obvinil z klamstva a teroristickej spolupráce

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Irán priznal, že pred vojnou poslal Rusku drony kamikadze. Zelenskyj krajinu obvinil z klamstva a teroristickej spolupráce
Zdroj: TASR/AP

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina každý deň zostrelila približne 10 iránskych bezpilotných lietadiel, hoci Irán hovorí, že Rusku dodal len malý počet.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Irán z „klamstva“ a „teroristickej spolupráce“. Podľa jeho slov podporuje ruskú vojnu na Ukrajine. Stalo sa tak po tom, čo Irán prvýkrát priznal, že Rusku pred inváziou na Ukrajinu dodal drony. Irán a Rusko to predtým popierali. Píše o tom BBC.

Západ sa domnieva, že Rusko použilo iránske drony „kamikadze“ na zasiahnutie kľúčových miest infraštruktúry na Ukrajine. Západné krajiny preto obvinili Irán, že dodáva Rusku tieto stroje a poskytuje pozemný personál na výcvik ruských pilotov dronov.

Teherán predtým tieto obvinenia popieral, ale v sobotu iránsky minister zahraničných vecí uviedol, že do Moskvy poslal malý počet týchto strojov. 

„Niekoľko mesiacov pred vojnou na Ukrajine sme Rusku poskytli obmedzený počet bezpilotných lietadiel,“ povedal novinárom v Teheráne Hossein Amir-Abdollahian.

Zelenskyj krajinu varoval

Prezident Zelenskyj však na Telegrame obvinil Irán, že klame aj v tomto vyjadrení. Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina každý deň zostrelila približne 10 iránskych bezpilotných lietadiel, hoci Irán hovorí, že Rusku dodal len malý počet. Prezident Iránu varoval, že by sa to mohlo otočiť proti nemu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„S istotou vieme, že iránski inštruktori učili ruských teroristov používať drony, a Teherán o tom mlčí. A ak bude Irán naďalej klamať o očividných veciach, svet vynaloží ešte väčšie úsilia na vyšetrenie teroristickej spolupráce medzi ruským a iránskym režimom. Nie je možné, aby v modernom svete ostal niektorý z teroristov alebo jeho komplicov nepotrestaný,“ vyjadril sa ukrajinský prezident.

Na Irán uvalili sankcie Spojené štáty americké, Európska únia aj Spojené kráľovstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia